Design voor een Moderne Schuurwoning

kopgevel van de moderne schuurwoning met groendak

Een stoere schuurwoning mét een moderne uitstraling; als resultaat voor een woonwens om ecologisch te bouwen. De woning is zorgvuldig ingepast in de omgeving en valt door het groendak terug in het landschap. De kopgevels worden volledig van glas; geplaatst in een prachtige lariks houten pui. Van hieruit kijk je uit over de velden en naar het bos. Vlonders strekken zich uit in het land waarop de schapen het gras op een natuurlijke manier begrazen.

In een langgerekt volume zijn twee woningen gecreëerd die een grote gemeenschappelijke hal delen. De entree kan gebruikt worden om samen te eten, of als werkplek aan huis. Op de overloop is een studieplek gemaakt waar de kinderen rustig kunnen werken maar wel in contact staan met beneden. De twee appartementen kunnen zich afsluiten door grote schuifdeuren dicht te zetten.

Het dubbele woonhuis laat zien hoe je op een leuke manier ruimte met elkaar kunt delen én toch je privacy hebt. Bijkeuken en toilet zijn buiten de dikke strobalen muren gepositioneerd; als aanbouw. Op de verdieping zijn slaapkamers speels ingericht, waardoor er meerdere slaapplekken gecreerd kunnen worden. Een stapelbed-bestee; in een eigen ruimte, en een slaapruimte waarbij kasten de afscheiding vormen. Op deze wijze wordt er compact en eenvoudiger gebouwd, maar kun je er toch op een prettige manier met een dubbel gezin in wonen.

De entreeruimte heeft een natuurlijke uitstraling, met een stamplemen kachel, lariks houten vloerdelen en schuifluiken. Het binnen-buiten gevoel wordt versterkt door het doortrekken van de larikshouten buitengevel, naar binnen toe. Dit is een ruimte waar samen geleefd kan worden; gezellig rondom de haard die het volledige gebouw van warmte kan voorzien.

Aardbeving bestendig bouwen in Loppersum

Strobouw als methode om aardbeving bestendig te bouwen; zoals in Loppersum. Opdrachtgevers uit het Noorden van Nederland, Groningen, waren op zoek naar een ecologisch design. In een terpdorp in de gemeente Loppersum is een prachtige locatie waarin het ontwerp is ingebed.

Een plan binnen een historisch dorpsgezicht waarbij de welstand positief over heeft geoordeeld. Het aardbeving bestendige ontwerp voegt zich in het landschap; door een bakstenen plint en heeft de uitstraling van een grote schuur.

De woning is opgebouwd uit strobalen waarbij de mogelijkheid bestaat om dit met prefab strobouw te doen. De wanden worden afgewerkt met leemstuc aan de binnenzijde en bekleed met larikshouten gevelbekleding aan de buitenkant. Een eiken spant draagt zorgt voor een sfeervolle constructie van de woning.

 

Ecologische Villa te Velp

De ecologische villa in Velp laat zien dat natuurlijk bouwen absoluut niet stoffig hoeft te zijn! Strakke vormgeving waarbij twee volumes over elkaar heen geschoven zijn. Aan de voet van de Stuwwal van de Veluwe is een prachtig woonhuis verrezen.

De hele woning staat op opalen zodat het regenwater onder de ecologische woning door kan stromen. Het flinke dakoverstek houd regen van de gevel vandaan én zorgt voor verkoeling in de zomer. Een spantbeen is doorgezet waarover een dakgoot direct uitkomt in de bosvijver.

Binnen in de woning is een groot dakvenster gemaakt dat zorgt voor veel extra licht; in het midden van de plattegrond. Het licht schijnt door tot de laagste verdieping. Trapspijlen bestaan uit hergebruikte hakbeil stelen.


In de media:

De Gelderlander is tijdens de bouw op bezoek geweest. Een leuk krantenartikel kun je hieronder terugvinden.

In november 2019 besteedde het Houtblad aandacht aan de opgeleverde woning. Een mooi artikel waarin leuke feitjes van het woonhuis staan omschreven. Je kunt het artikel hier lezen. Het artikel was de ideale gelegenheid voor John Ekkelboom om er prachtige foto’s van te maken.

Copyright Foto’s John Ekkelboom (Houtwereld)

Tiny House XL

ecologisch, tiny house, biobased, duurzaam, architectuur, orga, Giesen, Doetinchem, achterhoek, woonbeurs, zelfbouw

Het Tiny House XL voldoet aan de wens om kleiner en ecologisch te wonen. Een klein en compact huis dat volledig is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Tiny houses zijn immens populair; echter twijfel je wellicht of de maat niet te klein is. Het tiny house XL heeft een aparte slaap- en badkamer op de verdieping. De begane grond is vrij indeelbaar. Ook is het mogelijk om een serre of wintertuin aan te bouwen voor extra leefruimte.

Het binnen en buitengevoel wordt versterkt door een grote pui op de zuid- en westzijde. Door de versprongen kap valt er veel daglicht bovenin de woning. Het ligt sijpelt langs de slaapruimte naar de woonkamer toe. Een flink overstek zorgt voor voldoende schaduw in de zomer.

Door optimaal gebruik te maken van de ruimte is een rechte steektrap met tussenbordes in een erker geplaatst. Vanuit de erker kijk je langs de woning op naar de openbare weg. De plattegrond blijft zo vrij van opstakels.

Het tiny house xl is volledig opgebouwd uit natuurlijke en duurzame materialen. Het kan eveneens gebouw worden met (prefab) stropanelen, maar als uitgangspunt is er een dunnere houtskelet bouw wande gebruikt. Deze wand wordt opgevuld met schapenwol, metisse (gerecyclede kleding), inblaas stro, houtwol, noem maar op!

 Interesse naar kleiner en natuurlijker wonen? Wilt u dit Tiny House XL model bouwen, of aanpassen naar wens? Benieuwd naar de kosten? Kom eens langs en kijk naar de mogelijkheden! 

Kleine Schuurwoning

loggia van de kleine schuurwoning in almere oosterwold

Een kleine schuurwoning ontworpen aan de hand van onze Biobased Schuurwoning. Dit comfortabele huis, opgebouwd uit prefab strobouw elementen is levensloop bestendig met een slaap- en badkamer op de begane grond. En met een totale leefoppervlakte van ruim 100 vierkante meter!

Op aanvraag kunnen we een kostenraming laten zien, zodat je kunt zien wat je kwijt bent voor zo’n dergelijke woning. Ook bijkomende kosten brengen we voor u in beeld, zodat u weet waar u aan toe bent.

De woning is extreem goed geïsoleerd met Rc waardes van rondom 8,0 (de huidige eis ligt tussen 3,5 voor vloeren, 4,5 voor wanden en 6 voor daken). Met weinig installaties kun je hier een all electric 0-energie huis van maken. En niet onbelangrijk; het fijne comfort van een ecologische woning!

Bepaal helemaal zelf hoe je in de kleine schuurwoning woont, bouw je zelf mee of laat je alles prefabriceren? Laat dit ontwerp je inspireren om je eigen droomwoning te realiseren. Dit ontwerp is heel goed toepasbaar binnen de ontwikkelingen van Almere Oosterwold. Giesen Architectuur maakt dit plan graag passend aan al uw wensen!

Meer informatie over onze kleine schuurwoning? Kom vrijblijvend bij ons langs in Doetinchem. Mail naar info@giesen.nl of bel 0314 32 52 13.

Ecologisch kantoor van strobalen en kalkhennep

leemstuc, ecologisch, giesen architectuur, utrecht, houtskeletbouw, houtbouw, strobouw, bouwen met strobalen, strobalenbouw, strohuis, aarde, natuur

Een verkennend ontwerp om de mogelijkheden te laten zien voor een ecologisch kantoor, opgebouwd uit strobalen, kalkhennep en stampleem.
Een amorfe structuur van stampleem en kalkhennep herbergt verschillende functies zoals een keuken en toiletblok.

Een studie om te laten zien hoe verschillende ruimten in een natuurlijke omgeving eruit kunnen zien. Door niet één grote ruimte te creeren, maar diverse kleinere gedeelten is het makkelijker onder te verdelen.

 

 

Ecologisch zelfbouw huis

zelfbouw, huis, ecologisch, larikshout, achterhoek, giesen, architectuur, larikshout, stucwerk, klein huis, tiny house plus, kleiner huis, wintertuin, kas, houtskeletbouw, houtbouw, duurzaam, verantwoord

Een handige opdrachtgever vroeg onze hulp om een eenvoudig en realistische woning te ontwerpen. Een plan dat geschikt is voor een plan aan de rand van een dorp. Door de smalle kavel hebben we gekozen om een lessenaarsdak toe te passen, eveneens eenvoudig te realiseren. Een carport en wintertuin zorgen voor en speels en harmonieus eindbeeld. 

De wens ontstond om binnen en buiten met elkaar te verbinden, leven op en rond een erf, maar dan in een woonwijk op een compact stukje grond. In plaats van een bergruimte hebben we kasten gesitueerd aan de buitenzijde van het gebouw die in de gevel wegvallen.

Ook de meterkast en technische ruimte zijn van buitenaf te bereiken zodat er een minimale hoeveelheid aan verkeersruimte nodig is in de woning. De woning is een ruimtelijk geheel waar de woonruimte verbonden is met de slaapruimte.

 

Eiken poort van een omgevallen boom

Een omgevallen boom kan tot veel inspiratie leiden. In plaats van het te verstoken als haardhout, hebben we het hergebruikt en er een prachtige poort van gemaakt. Wat eerst aanvoelde als openbare ruimte, is nu een prettig voor-erf geworden.

Aan de hand van een schets is de timmerman aan de slag gegaan. Het hekwerk is voorbereid waarna het in een paar dagen tijd is neergezet.

We vinden het leuk om te ontwerpen met materialen die aanwezig zijn en met mensen samen te werken uit de regio. Het kan een volledig woonhuis zijn, maar een element als een poort is minstens net zo leuk om te ontwerpen!

 

Herbestemming van een Boeren Erf

Leegstaande boerderijen met het erf transformeren tot een bruisende plek waar mensen samenkomen, overnachten of mee komen werken op de boerderij. Voor onze opdrachtgever brachten we de mogelijkheden in beeld. Verschillende schuren worden anders aangepakt; verkleind en worden geïsoleerd zodat er andere functies mogelijk zijn.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Divers materiaalgebruik zorgt voor een gezellig en rommelig erf waar geleefd mag worden. Het individueel herkenbaar maken geeft kracht aan de boerderij.

Een beschadigde en minder fraaie gevel wordt bekleed met larikshout, onbehandeld zodat het natuurlijk kan vergrijzen. Een grote opening zorgt dat het daglicht diep in de stal naar binnen valt.

Binnen in de stal blijft de bestaande spantconstructie behouden. De zijgevel wordt opengebroken en wordt voorzien van een mooie raampartij in een robuust eiken balken constructie. In een met strobalen geïsoleerde en gestucte vormt een object in de ruimte.

 

Doorsnede van twee stallen; links worden een centrale keuken met woonkamer en gastenkamers gemaakt. Rechts blijft een werkplaats waarbij alleen ingebouwde ruimten worden geïsoleerd.

Zicht op de oudste schuur met Deel. Deuren blijven in tact en dienen als luiken voor zonwering of afscherming van de openbare weg. Stalen kozijnen worden weggewerkt in een isolerende voorzetwand zodat ze zo min mogelijk het beeld verstoren. Opzij van de stal wordt een bestaande en nieuwe opening gebruikt om de ochtendzon toe te laten in de leefruimte.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Doorkijkje naar binnen, rechts is een wintertuin gemaakt met transparant dak. Dit kan tevens als galerij zorgen. Oude openingen worden hersteld om daglicht toe te laten treden tot de ruimten. Vanaf een eiken trap bereik je de gastenkamers op de verdieping, die in contact met de wintertuin staan. herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Een nieuwere stal, met een typerend houten driescharnier-spant wordt getransformeerd tot bijeenkomst ruimte voor workshops. Nieuwe wanden van strobalen, worden teruggeplaatst in de gevel waardoor er een veranda ontstaat. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijke verspringing in het dak; je kunt zien waar de strobalen isoleren. Een deel van de veranda wordt weer gevuld met een kas.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

De grote staldeur blijft op zijn plek, waar ooit de koeien liepen, is nu een ruimte om bijvoorbeeld yoga te beoefenen. Robuuste houten roldeuren sluiten de stal af en zorgen dat de ruimte niet teveel opwarmt in de zomer.