Herbestemming van een Boeren Erf

Leegstaande boerderijen met het erf transformeren tot een bruisende plek waar mensen samenkomen, overnachten of mee komen werken op de boerderij. Voor onze opdrachtgever brachten we de mogelijkheden in beeld. Verschillende schuren worden anders aangepakt; verkleind en worden geïsoleerd zodat er andere functies mogelijk zijn.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Divers materiaalgebruik zorgt voor een gezellig en rommelig erf waar geleefd mag worden. Het individueel herkenbaar maken geeft kracht aan de boerderij.

Een beschadigde en minder fraaie gevel wordt bekleed met larikshout, onbehandeld zodat het natuurlijk kan vergrijzen. Een grote opening zorgt dat het daglicht diep in de stal naar binnen valt.

Binnen in de stal blijft de bestaande spantconstructie behouden. De zijgevel wordt opengebroken en wordt voorzien van een mooie raampartij in een robuust eiken balken constructie. In een met strobalen geïsoleerde en gestucte vormt een object in de ruimte.

 

Doorsnede van twee stallen; links worden een centrale keuken met woonkamer en gastenkamers gemaakt. Rechts blijft een werkplaats waarbij alleen ingebouwde ruimten worden geïsoleerd.

Zicht op de oudste schuur met Deel. Deuren blijven in tact en dienen als luiken voor zonwering of afscherming van de openbare weg. Stalen kozijnen worden weggewerkt in een isolerende voorzetwand zodat ze zo min mogelijk het beeld verstoren. Opzij van de stal wordt een bestaande en nieuwe opening gebruikt om de ochtendzon toe te laten in de leefruimte.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Doorkijkje naar binnen, rechts is een wintertuin gemaakt met transparant dak. Dit kan tevens als galerij zorgen. Oude openingen worden hersteld om daglicht toe te laten treden tot de ruimten. Vanaf een eiken trap bereik je de gastenkamers op de verdieping, die in contact met de wintertuin staan. herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Een nieuwere stal, met een typerend houten driescharnier-spant wordt getransformeerd tot bijeenkomst ruimte voor workshops. Nieuwe wanden van strobalen, worden teruggeplaatst in de gevel waardoor er een veranda ontstaat. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijke verspringing in het dak; je kunt zien waar de strobalen isoleren. Een deel van de veranda wordt weer gevuld met een kas.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

De grote staldeur blijft op zijn plek, waar ooit de koeien liepen, is nu een ruimte om bijvoorbeeld yoga te beoefenen. Robuuste houten roldeuren sluiten de stal af en zorgen dat de ruimte niet teveel opwarmt in de zomer.