Biobased Patiowoning

Een biobased patiowoning als oplossing voor een ontwerp-vraagstuk. Een bestemmingsplan dat een lage goot- en nokhoogte voorschrijft maakte het ontwerp-proces een flinke  uitdaging. De helft van de begane-grond vloer is half verdiept aangelegd. Hierdoor wordt er meer  leefruimte gecreëerd en wordt de woning een ruimtelijk geheel.

De woonruimte van de patiowoning is multifunctioneel in gebruik; de keuken, entree en leefruimte zijn ruim opgezet waardoor het voor meerdere doeleinden geschikt zal zijn. Een horizontaal daklicht maakt het binnenklimaat prettig. Er zit één groot raam op de oostgevel waarvan je uit drie ruimtes naar buiten kunt kijken.

De patiowoning is zoveel mogelijk opgebouwd uit biobased en natuurlijke materialen. Zo wordt fundering van schuimbeton gemaakt. Hierop wordt een (prefab) houtskelet gebouwd dat opgevuld wordt met strobalen en afgewerkt met leem- en kalkstuc. Dakelementen worden eveneens gevuld met stro; hier wordt echter een plaat tegen bevestigd.

Het dak word bedekt met staalplaten met roef; waardoor het de uitstraling van zink krijgt. Doordat het kavel erg breed is; hebben we ruimte gemaakt tussen de garage en het woonhuis waardoor er een tussenruimte ontstaat. Deze patio zorgt voor een extra leefruimte en verbind binnen met buiten.