Eco architectuur met strobalen!

eco architectuur met strobalen, strobouw, restaurant, publiek, giesen architectuur, strobalen, camping, achterhoek, ecologisch, organisch, zelfbouw, design, vormgeving, modern, strak, licht, bouwenmetstrobalen, bouwen met strobalen, strobalenbouw

Bouwen met strobalen én een modern design? Eco architectuur hoeft niet suf te zijn maar kan er eigentijds uit zien. Door onze jarenlange ervaring met strobalenbouw hebben we unieke details gemaakt. Giesen Architectuur & Partners is gespecialiseerd om de wensen van de opdrachtgever te vertalen naar een haalbaar plan waarbij we een droom mogelijk maken.

Een mooi voorbeeld waarin onze know-how naar voren komt is een restaurant bij een een camping in de Achterhoek. Een ecologisch gebouw waarin gasten en bezoekers samen kunnen komen. Het hele plan is vanuit een eco gedachte ontworpen; een sedumdak, strobalen in de wanden en het dak met een houten gebint constructie. Door het grote programma op te delen in twee volumes komt het gebouw minder grootschalig over en ontstaan er gezellige plekken. Bijvoorbeeld de leemkachel; waarbij gasten op een knusse plek lekker buiten kunnen genieten van het landschap.

Het ontwerp is na enkele schetsen geheel in 3D uitgewerkt waarbij samen met de opdrachtgever het gebouw verder ontworpen is. Doordat je er visueel al doorheen kunt lopen krijg je al een goed gevoel welke beleving je straks zult hebben. Doordat we ook vaak tijdens de bouw betrokken zijn; kunnen we goed de kosten inschatten en daarmee rekening houden in het ontwerp proces. In  onderhandelingen met een aannemer kunnen we aantonen wat de mooiste en financieel gunstigste bouwwijze is. Zo komen onze opdrachtgevers niet voor verassingen te staan.

Doordat het gebouw op een natuurlijke glooiing aan de rand van een bos ligt kijk je vanuit het restaurant uit over de weilanden en het nabijgelegen dorp. Door de publieke functie van het gebouw is iedereen welkom om het zelf te ervaren.

Wij kijken uit naar een mooie bouw waarbij er weer een prachtig strobalen gebouw wordt gerealiseerd; eco architectuur met smaak. Blijf onze website of facebook volgen voor nieuwe updates van het bouwproces.

Kleine Schuurwoning

loggia van de kleine schuurwoning in almere oosterwold

Een kleine schuurwoning ontworpen aan de hand van onze Biobased Schuurwoning. Dit comfortabele huis, opgebouwd uit prefab strobouw elementen is levensloop bestendig met een slaap- en badkamer op de begane grond. En met een totale leefoppervlakte van ruim 100 vierkante meter!

Op aanvraag kunnen we een kostenraming laten zien, zodat je kunt zien wat je kwijt bent voor zo’n dergelijke woning. Ook bijkomende kosten brengen we voor u in beeld, zodat u weet waar u aan toe bent.

De woning is extreem goed geïsoleerd met Rc waardes van rondom 8,0 (de huidige eis ligt tussen 3,5 voor vloeren, 4,5 voor wanden en 6 voor daken). Met weinig installaties kun je hier een all electric 0-energie huis van maken. En niet onbelangrijk; het fijne comfort van een ecologische woning!

Bepaal helemaal zelf hoe je in de kleine schuurwoning woont, bouw je zelf mee of laat je alles prefabriceren? Laat dit ontwerp je inspireren om je eigen droomwoning te realiseren. Dit ontwerp is heel goed toepasbaar binnen de ontwikkelingen van Almere Oosterwold. Giesen Architectuur maakt dit plan graag passend aan al uw wensen!

Meer informatie over onze kleine schuurwoning? Kom vrijblijvend bij ons langs in Doetinchem. Mail naar info@giesen.nl of bel 0314 32 52 13.

Ecologisch kantoor van strobalen en kalkhennep

lecologisch kantoor, eemstuc, ecologisch, giesen architectuur, utrecht, houtskeletbouw, houtbouw, strobouw, bouwen met strobalen, strobalenbouw, strohuis, aarde, natuur

Een verkennend ontwerp om de mogelijkheden te laten zien voor een ecologisch kantoor, opgebouwd uit strobalen, kalkhennep en stampleem. Onze opdrachtgever was nieuwsgierig hoe een eigen ontworpen kantoor eruit zal zien en visualiseerde samen met ons een schetsplan.

Aan de hand van het programma zijn er twee voorstellen gemaakt; met een gesloten en een opener gevel. In de open variant vormt een amorfe structuur de indeling van de plattegrond. Deze massieve vorm van stampleem en kalkhennep herbergt verschillende functies zoals een keuken, toiletblok en archiefruimte.

In het schetsplan voor het ecologisch kantoor is een out-of-the-box studie gemaakt om te laten zien hoe verschillende ruimten in een natuurlijke omgeving eruit kunnen zien. Door niet één grote ruimte te creëren, maar diverse kleinere gedeelten is het makkelijker onder te verdelen.

Giesen Architectuur & Partners speelt graag in op het visualiseren van een droom. Een gedachte wordt weer een stukje realiteit bij met uitwerken van een plan. Met beelden kun je mensen in je omgeving laten zien wat je wensen zijn; waarbij je de eerste stap richting de uitwerking ervan al hebt gezet! Wij begeleiden je graag in het hele proces. Ook als je nog niet precies weet wat je wilt; of nog niet overtuigd bent van de meerwaarde van een architect.

 

 

Herbestemming van een Boeren Erf

Leegstaande boerderijen met het erf transformeren tot een bruisende plek waar mensen samenkomen, overnachten of mee komen werken op de boerderij. Voor onze opdrachtgever brachten we de mogelijkheden in beeld. Verschillende schuren worden anders aangepakt; verkleind en worden geïsoleerd zodat er andere functies mogelijk zijn.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Divers materiaalgebruik zorgt voor een gezellig en rommelig erf waar geleefd mag worden. Het individueel herkenbaar maken geeft kracht aan de boerderij.

Een beschadigde en minder fraaie gevel wordt bekleed met larikshout, onbehandeld zodat het natuurlijk kan vergrijzen. Een grote opening zorgt dat het daglicht diep in de stal naar binnen valt.

Binnen in de stal blijft de bestaande spantconstructie behouden. De zijgevel wordt opengebroken en wordt voorzien van een mooie raampartij in een robuust eiken balken constructie. In een met strobalen geïsoleerde en gestucte vormt een object in de ruimte.

 

Doorsnede van twee stallen; links worden een centrale keuken met woonkamer en gastenkamers gemaakt. Rechts blijft een werkplaats waarbij alleen ingebouwde ruimten worden geïsoleerd.

Zicht op de oudste schuur met Deel. Deuren blijven in tact en dienen als luiken voor zonwering of afscherming van de openbare weg. Stalen kozijnen worden weggewerkt in een isolerende voorzetwand zodat ze zo min mogelijk het beeld verstoren. Opzij van de stal wordt een bestaande en nieuwe opening gebruikt om de ochtendzon toe te laten in de leefruimte.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Doorkijkje naar binnen, rechts is een wintertuin gemaakt met transparant dak. Dit kan tevens als galerij zorgen. Oude openingen worden hersteld om daglicht toe te laten treden tot de ruimten. Vanaf een eiken trap bereik je de gastenkamers op de verdieping, die in contact met de wintertuin staan. herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Een nieuwere stal, met een typerend houten driescharnier-spant wordt getransformeerd tot bijeenkomst ruimte voor workshops. Nieuwe wanden van strobalen, worden teruggeplaatst in de gevel waardoor er een veranda ontstaat. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijke verspringing in het dak; je kunt zien waar de strobalen isoleren. Een deel van de veranda wordt weer gevuld met een kas.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

De grote staldeur blijft op zijn plek, waar ooit de koeien liepen, is nu een ruimte om bijvoorbeeld yoga te beoefenen. Robuuste houten roldeuren sluiten de stal af en zorgen dat de ruimte niet teveel opwarmt in de zomer.

Eco Tiny House

eco tiny house, giesen architectuur, ecologisch, erker, duurzaam, achterhoek, ecologisch bouwen, bouwen met strobalen, wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch, elst, utrecht, oranjerie, kaswoning, kas, glas, zon, licht, overstek, ecologische architectuur

Het ontwerp voor een eco Tiny House speelt in op de wens om kleiner te wonen met een minimale hoeveelheid aan spullen. Wij zien het als uitdaging om ook van een eco Tiny House een volwaardige woning te maken, van alle gemakken en comfort voorzien. De woning wordt opgebouwd uit duurzame, natuurlijke materialen zoals hout, houtisolatie en leemstuc. 

 

Het eco Tiny House is ons kleinste ontwerp voor een kleiner woonhuis en kan mobiel gemaakt worden zodat het verplaatsbaar is. Ook met een minimale vloeroppervlakte hebben wij meerdere slaap- of werkplekken gecreëerd. 

Interesse naar kleiner en natuurlijker wonen? Wilt u dit eco Tiny House model bouwen, of aanpassen naar wens? Benieuwd naar de kosten? Kom eens langs en kijk naar de mogelijkheden! 

Ecologisch bouwen in Elst (Utrecht)

Ecologisch bouwen met strobalen doen we niet alleen in de Achterhoek, maar zo ook Elst, provincie Utrecht. De bouw van de oranjerie woning met wintertuin is in volle gang! Er is een betonnen kelder gemaakt onder de leefruimte.

Deze is afgedekt met een strobalen vloer zodat ruimtes los van elkaar geïsoleerd worden. De houtconstructie is helemaal in een werkplaats voorbereid. De vloer- en dakelementen zijn van te voren al gevuld met strobalen. Op dit moment is al het stro geplaatst en is de aannemer bezig met het afwerken van de wanden met leemstuc.

De ecologische oranjerie woning heeft een wintertuin als overgang tussen binnen en buiten. Dit zorgt voor extra leefcomfort. Een fijne veranda op het zuiden, en lichte kamer, een organisch en natuurlijk en gezonde woning. Het ontwerp heeft oog voor de kwaliteiten waarin onderdelen het oude erf zijn meegenomen in de nieuwbouw.

Tijdens de bouw is gewerkt met strobalen vloerdozen die in een hal zijn geprefabriceerd. Het stro in de wanden is in de bouw aangebracht en aan beide zijde afgewerkt met leemstuc. De gehele buitengevel wordt nog bekleed met hout.

Het effect van de zon is zichtbaar al waarneembaar in het gebouw. De zon rijkt in het najaar tot ver in de plattegrond terwijl het in de zomer uit de woning blijft zodat opwarming wordt voorkomen.

De Oranjerie woning in Elst laat zien dat wij ons graag laten uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Houd op ons de hoogte op facebook en pinterest voor de laatste ontwikkelingen!

HOUTSKELETBOUW Gebinten woning

De houtskelet gebinten woning met een eiken constructie is opgeleverd. De gebintenwoning staat in de landelijke omgeving van de Achterhoek. Gelijkvloers wonen; met een prachtige houten gebint constructie. Een mooie grote leefruimte waarin in het ontwerp knusse hoeken zijn gemaakt om je in terug te trekken.

 

De modern vormgegeven gebinten woning is niet gemaakt met strobalen, maar is nagenoeg volledig met natuurlijke materialen gebouwd. Eiken gebinten en gevelbekleding, leemstucwerk en houtvezel isolatie materiaal.

Ecobouw Salland heeft een prachtige kalkhennep-wand gemaakt als afscheiding tussen de woonruimte en een werkplek. Er is geëxperimenteerd met verschillende kleuren die laag voor laag zijn aangebracht. De wand hoeft niet afgewerkt te worden en wordt zo een kunstwerk in de ruimte.

Retraitecentrum bij Amersfoort

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

De gebouwen van het retraitecentrum worden gemaakt met natuurlijke bouwmaterialen zoals stro, hout en leem. De gebouwen zijn  helemaal gelijkvloers, dus voor mindervaliden bereikbaar. Er zijn gemeenschappelijke vertrekken, gastenkamers en een woonhuis gemaakt.

Tiny House plus

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes.

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes en geeft ruimtelijke kwaliteit.

Maak het ecologische tiny house van jezelf; isoleer de wanden met strobalen, of met andere natuurlijke isolatiematerialen. Het is goed toepasbaar in kalkhennepbouw of met houtwol isolatie. Deze biobased tiny house plus is levensloopbestendige van circa 65m2. Gezond, eenvoudig en gelukkig zijn in een woning die helemaal passend gemaakt wordt.

Het Tiny House + woonhuis is goed toepasbaar bij ontwikkelingen zoals Almere Oosterwold in Almere en het Giel Peetershof in Limburg, de Blauwe Stad. Dit is een standaard model, wat wij helemaal op maat kunnen maken voor uw wensen. Samen maken we uw dromen waar!

Biotel Achterhoek te Lievelde

circulair bouwen, circulair, bouwen met strobalen, strobalenbouw, bouwenmetstrobalen, ecologisch bouwen, ecoarchitectuur, eco architectuur, strawbale architecture, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, straw, wood, houtskelet, hout, kalkhennep, achterhoek, doetinchem, landelijk, ecologisch, milieuvriendelijk, biologisch, natuurlijk, duurzaam, boomstammen, eco architect, zongericht, ontwerpen, overstek, landelijk, boer, erf, erfindeling, erfsituatie, terrein, organiseren, leem, tadelakt, leemstuc, organisch, biotel achterhoek, b&b, lievelde, ekoboerderij, arink, zelfbouw

Herbestemming van een hooiberg bij de Ekoboerderij te Lievelde. Onder de bestaande kap is ‘biotel achterhoek’ in strobalenbouw ontworpen, met vier comfortabele kamers en een kookstudio/proeflokaal waar uitsluitend met eigen producten van de boerderij wordt gewerkt.

De opbouw van de Biotel Achterhoek bij ekoboerderij Arink bestaat uit massieve strobalen wanden afgewerkt met leemstuc. Ook de vloeren zijn uit strobalen opgebouwd, inclusief de beganegrond vloer. Het resultaat is een gezond en gezellig verblijf voor de gasten in een landelijke omgeving. De bouw is eind mei 2015 gestart en opgeleverd in de zomer van 2016.

Benieuwd hoe het slapen in een strobalen gebouw voelt? Kamers zijn te boeken via biotelachterhoek.nl
Ekoboerderij Arink heeft een mooie website met meer informatie over het bedrijf.

foto’s door Ekoboerderij Arink & Giesen Architectuur