Almere Oosterwold: een nieuw erf

wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch

Almere Oosterwold is een broedplaats voor ecologisch bouwen; waarbij volop geëxperimenteerd wordt met andere vormen van bouwen en wonen. De Vierkantshoeve is geslaagd CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) project waar een gezellige, vrije sfeer is gecreëerd zodat iedereen zich thuis kan voelen. De sterke visie van de groep heeft een helder ontwerp geresulteerd.

Samen wonen en leven; mét eigen privacy

De groep opdrachtgevers wilde in Almere Oosterwold als community één amorf erf waar volumes zijn samengesteld met een elk een eigen karakter en verschijningsvorm. Er is ruimte voor eigen input en speelruimte van elke bewoner. Zo zijn bijvoorbeeld de daken divers van vorm en kunnen volumes tevens met diverse materialen afgewerkt worden.

Een buitenplaats met een omsloten binnenplaats; waar entree’s van de geheel ecologisch bebouwde woningen aan grenzen. Rondom de woningen een grote tuin zodat deze geschikt is voor stadslandbouw. De binnenplaats als gemeenschappelijke ruimte; met tuinen die privé af te sluiten zijn. Op een geslaagde wijze een gezonde manier van bouwen voor het individu in een gemeenschap.

Wonen & Werken

Een ander ‘nieuwe’ gedachte is het wonen en werken op dezelfde plek. Een bakkerij, werkplaats en botenloods grenzen aan de moderne hoeve. De werk-gebouwen hebben een stoer en kloek karakter; bijvoorbeeld de daken die met roestende staalplaten bedekt kunnen worden. Ze grenzen aan de doorgaande weg zodat de woningen hier geen last van hebben. Tevens zijn de gebouwen groter dan de woningen. In één van de woningen wordt een B&B ruimte gerealiseerd; om meer mensen te laten genieten van het nieuwe boeren erf in de polder.

Zelfbouw mét een aannemer

Al snel nadat de eerste palen geslagen waren; is de bouwplaats bewoond door de toekomstige bewoners. Op deze manier wordt de tijdsdruk verzacht en heeft de opdrachtgever de mogelijkheid veel zelf te doen. Omdat de bakkerij een belangrijke bron van inkomsten is, is dit fabrieks-volume als eerste gebouwd.

Het is gelijk een proef-model geweest om te zien hoe zelfbouw onder regie van een aannemer werkt.

 

De fundering van alle gebouwen in Almere Oosterwold is in één keer gestort; de gebouwen verrijzen er elk in eigen tempo. Er is een eigen kraan aangeschaft om het werk te vereenvoudigen. Timmermannen hebben een houten steiger gemaakt om op het dak te kunnen werken. De aannemer is gewend met particuliere opdrachtgevers, die meebouwen aan de woning. Al tijdens de bouw is het erf een leuke verblijfplaats,  waar volop gewerkt wordt.

 

In het voorjaar van 2019 zijn gelamineerde houten spanten geplaatst, waarna de wanden zijn opgetrokken in houtskelet. Het stoere fabrieks-volume tekent zich mooi af tegen de populieren bosrand. Het linker dakvlak is vlak gelegd; zodat er ruimte ontstaat voor de woonstudio van de bakker.

De prefab geproduceerde houtconstructie met gelamineerde spanten zijn gevuld met stro en aan beide zijden afgewerkt aan leem. Zo zijn de wanden dampopen en volledig ademend. Ook het stro aan de buitenzijde van het dak is bedekt met een dikke leemlaag.

De binnenzijde van de bakkerij, waarin maar op een klein gedeelte een verdiepingsvloer ligt. Zo ontstaat er een hoge, maar gelijk knusse omgeving die goed aanvoelt.

Vakmanschap zorgt voor fraaie details. Bovenlichten voor een prettige inval van zonlicht in de winter.

In het nieuws: Voorbeeld voor de nieuwe Omgevingswet

De Gemeente Almere heeft onlangs een informatieve film gemaakt met betrekking tot de Omgevingswet. Almere Oosterwold als proeftuin voor de nieuwe regelgeving; waarbij burgers meer ruimte krijgen om hun initiatief te ontwikkelen, samen met anderen. Zelf doen; maar ook meer verbonden zijn met elkaar en samen wonen met je directe leefomgeving. De video heeft mooie shots opgeleverd van de vierkantshoeve.

Bovenstaand twee video-stils die de amorfe structuur van het erf mooi laten zien. Bron: Gemeente Almere.

Neem contact met ons op! 

In Almere Oosterwold ontstaat zo een mooi, ecologisch maar ook modern boeren erf waar gewerkt zal worden. Heeft u ook plannen om in Oosterwold te gaan bouwen, maar twijfelt u over de bouwkosten of kijkt u op tegen het ontwikkel traject? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, vanuit de Achterhoek zijn we gewend om op afstand te werken en laten u graag de mogelijkheden zien.

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen in de omgeving van Doetinchem. Eén van onze eerste strobalen gebouwen dat al ruim tien jaar in gebruik is. De B&B is een uitgelezen kans om een strobalen gebouw te ervaren. Het volume is als schuur gebouwd, ondergeschikt aan een oude boerderij in het Achterhoekse landschap.

Het dak heeft een riant overstek waardoor er in de zomer geen zon binnen de strobalen B&B valt. In de winter schijnt de zon onder het dak door naar binnen. De grote glazen puien zorgen voor verbinding met buiten; een mooi terras waar vanaf je de omringende weilanden kunt zien.

Bijzonder aan de B&B is dat zowel de begane-grondvloer, de wanden én het dak zijn opgebouwd uit strobalen. Klik op deze link om de bouw te zien op een youtube-video.

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Wilt u zelf eens ervaren hoe het is om in een strobalen huis te slapen? Op de website van de bed en breakfast www.dewandhorst.nl kunt u hierover meer informatie vinden.

 

De bouw van de Wandhorst in beeld; onderstaande video laat de bijzondere bouwwijze zien waarbij zowel in de vloer, wand als in het dak strobalen geplaatst zijn.

En nog een video; sfeerbeelden van na de oplevering.

photographs by Giesen Architecture & B&B de Wandhorst

Gebinten schuurwoning Achterhoek

gebinten schuurwoning achterhoek, biobased houtskelet schuurwoning, houtskelet schuurwoning, schuurwoning, boomstammen, dakpannen, passief bouwen, houtskeletbouw, strobouw, Giesen Architectuur, Doetinchem, Achterhoek, robuust, zelfvoorzienend bouwen, houtskelet, zelfbouw, meebouw, hergebruik, architect, architectuur, groen, ecologisch, natuurlijk, organisch, bio-ecologisch bouwen, modern, wonen, woning, duurzaam, hout gebint, houten gebinten, ruw, robuust, schuurwoning, landelijke woning, licht, stampleem, leemkachel, warm, boeren, boers, erf, gesmoord, eiken gevel, kalkhennep, kalkhennepbouw, gelaagd, aangestampt, gesmoorde dakpan, rondhouten sporen, larikshout, eikenhout, hout, kozijn, licht

De gebinten schuurwoning Achterhoek met een eiken constructie laat zien hoe je ecologisch én modern kunt bouwen. Door het toepassen van een eiken gebint constructie; komen ambacht, lokaal en milieubewust bouwen samen. De landelijke omgeving van de Achterhoek is een prachtig decor waar het ecologische huis zich naadloos in kan integreren.

De gebinten schuurwoning Achterhoek is zo ontworpen dat je er oud in kunt worden. Slapen en baden op de begane grond; extra slaapruimten op de verdieping. Een mooie grote leefruimte waarin in het ontwerp knusse hoeken zijn gemaakt om je in terug te trekken.

Ook buiten zijn er fijne plekjes gemaakt waar je kunt genieten van het achterhoekse landschap. Zo zorgt een veranda voor aangename beleving, waarvan de constructie is opgebouwd uit geschilde boomstammetjes. Het houten terras versterkt de landelijke en natuurlijke uitstraling van de woning.

Het modern vormgegeven woonhuis is niet gemaakt met strobalen, maar is nagenoeg volledig met natuurlijke materialen gebouwd. Eiken gebinten en gevelbekleding, leemstucwerk en houtvezel isolatie materiaal. Zinken regenkettingen zorgen voor een eenvoudige afvoer van het regenwater.

Ecobouw Salland heeft een prachtige kalkhennep-wand gemaakt als afscheiding tussen de woonruimte en een werkplek. Er is geëxperimenteerd met verschillende kleuren die laag voor laag zijn aangebracht. De wand hoeft niet afgewerkt te worden en wordt zo een kunstwerk in de ruimte.

Een detail waarbij de onderzijde van de dakpannen zichtbaar is. De pannen worden gedragen door geschilde rondhouten lariksstammen; dat een robuust en kloek karakter geeft aan de schuurwoning. De kozijnen zijn door de aannemer zelf gemaakt en met een pen-gat verbinding in elkaar gezet.

 

De opdrachtgever heeft een mooie video gemaakt die de bouw van bovenaf in beeld brengt. Ook de tuin is als een landschap ontworpen waarin de woning land.

Biobased Kantoor

Biobased Kantoor schuurkantoor

Biobased kantoor dat onder de rook van Rotterdam gebouwd zal worden. Ons model voor de schuurwoning is hiervoor als aanleiding gebruikt.

De strobouw wanden  van het biobased kantoor worden afgewerkt met leem, kalk en hout geven een stoere maar ook vriendelijke uitstraling aan het gebouw. Buiten de Achterhoek vinden we het leuk om in heel Nederland mooie strobalen gebouwen neer te zetten! We komen graag naar u toe om ter plekke de locatie te bekijken. Zo zijn we nu al actief in de omgeving van Rotterdam, Almere (Oosterwold), Utrecht en Gelderland. Wij hebben in de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd om te ontwerpen op landelijke locaties, op erven, bij boerderijen.