Kleine Schuurwoning

loggia van de kleine schuurwoning in almere oosterwold

Een kleine schuurwoning ontworpen aan de hand van onze Biobased Schuurwoning. Dit comfortabele huis, opgebouwd uit prefab strobouw elementen is levensloop bestendig met een slaap- en badkamer op de begane grond. En met een totale leefoppervlakte van ruim 100 vierkante meter!

Op aanvraag kunnen we een kostenraming laten zien, zodat je kunt zien wat je kwijt bent voor zo’n dergelijke woning. Ook bijkomende kosten brengen we voor u in beeld, zodat u weet waar u aan toe bent.

De woning is extreem goed geïsoleerd met Rc waardes van rondom 8,0 (de huidige eis ligt tussen 3,5 voor vloeren, 4,5 voor wanden en 6 voor daken). Met weinig installaties kun je hier een all electric 0-energie huis van maken. En niet onbelangrijk; het fijne comfort van een ecologische woning!

Bepaal helemaal zelf hoe je in de kleine schuurwoning woont, bouw je zelf mee of laat je alles prefabriceren? Laat dit ontwerp je inspireren om je eigen droomwoning te realiseren. Dit ontwerp is heel goed toepasbaar binnen de ontwikkelingen van Almere Oosterwold. Giesen Architectuur maakt dit plan graag passend aan al uw wensen!

Meer informatie over onze kleine schuurwoning? Kom vrijblijvend bij ons langs in Doetinchem. Mail naar info@giesen.nl of bel 0314 32 52 13.

Ecologisch zelfbouw huis

zelfbouw, huis, ecologisch, larikshout, achterhoek, giesen, architectuur, larikshout, stucwerk, klein huis, tiny house plus, kleiner huis, wintertuin, kas, houtskeletbouw, houtbouw, duurzaam, verantwoord

Een handige opdrachtgever vroeg onze hulp om een eenvoudig en realistische woning te ontwerpen. Een plan dat geschikt is voor een plan aan de rand van een dorp. Door de smalle kavel hebben we gekozen om een lessenaarsdak toe te passen, eveneens eenvoudig te realiseren. Een carport en wintertuin zorgen voor en speels en harmonieus eindbeeld. 

De wens ontstond om binnen en buiten met elkaar te verbinden, leven op en rond een erf, maar dan in een woonwijk op een compact stukje grond. In plaats van een bergruimte hebben we kasten gesitueerd aan de buitenzijde van het gebouw die in de gevel wegvallen.

Ook de meterkast en technische ruimte zijn van buitenaf te bereiken zodat er een minimale hoeveelheid aan verkeersruimte nodig is in de woning. De woning is een ruimtelijk geheel waar de woonruimte verbonden is met de slaapruimte.

 

Herbestemming van een Boeren Erf

Leegstaande boerderijen met het erf transformeren tot een bruisende plek waar mensen samenkomen, overnachten of mee komen werken op de boerderij. Voor onze opdrachtgever brachten we de mogelijkheden in beeld. Verschillende schuren worden anders aangepakt; verkleind en worden geïsoleerd zodat er andere functies mogelijk zijn.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Divers materiaalgebruik zorgt voor een gezellig en rommelig erf waar geleefd mag worden. Het individueel herkenbaar maken geeft kracht aan de boerderij.

Een beschadigde en minder fraaie gevel wordt bekleed met larikshout, onbehandeld zodat het natuurlijk kan vergrijzen. Een grote opening zorgt dat het daglicht diep in de stal naar binnen valt.

Binnen in de stal blijft de bestaande spantconstructie behouden. De zijgevel wordt opengebroken en wordt voorzien van een mooie raampartij in een robuust eiken balken constructie. In een met strobalen geïsoleerde en gestucte vormt een object in de ruimte.

 

Doorsnede van twee stallen; links worden een centrale keuken met woonkamer en gastenkamers gemaakt. Rechts blijft een werkplaats waarbij alleen ingebouwde ruimten worden geïsoleerd.

Zicht op de oudste schuur met Deel. Deuren blijven in tact en dienen als luiken voor zonwering of afscherming van de openbare weg. Stalen kozijnen worden weggewerkt in een isolerende voorzetwand zodat ze zo min mogelijk het beeld verstoren. Opzij van de stal wordt een bestaande en nieuwe opening gebruikt om de ochtendzon toe te laten in de leefruimte.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Doorkijkje naar binnen, rechts is een wintertuin gemaakt met transparant dak. Dit kan tevens als galerij zorgen. Oude openingen worden hersteld om daglicht toe te laten treden tot de ruimten. Vanaf een eiken trap bereik je de gastenkamers op de verdieping, die in contact met de wintertuin staan. herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Een nieuwere stal, met een typerend houten driescharnier-spant wordt getransformeerd tot bijeenkomst ruimte voor workshops. Nieuwe wanden van strobalen, worden teruggeplaatst in de gevel waardoor er een veranda ontstaat. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijke verspringing in het dak; je kunt zien waar de strobalen isoleren. Een deel van de veranda wordt weer gevuld met een kas.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

De grote staldeur blijft op zijn plek, waar ooit de koeien liepen, is nu een ruimte om bijvoorbeeld yoga te beoefenen. Robuuste houten roldeuren sluiten de stal af en zorgen dat de ruimte niet teveel opwarmt in de zomer.

Ecologisch bouwen in Elst (Utrecht)

Ecologisch bouwen met strobalen doen we niet alleen in de Achterhoek, maar zo ook Elst, provincie Utrecht. De bouw van de oranjerie woning met wintertuin is in volle gang! Er is een betonnen kelder gemaakt onder de leefruimte.

Deze is afgedekt met een strobalen vloer zodat ruimtes los van elkaar geïsoleerd worden. De houtconstructie is helemaal in een werkplaats voorbereid. De vloer- en dakelementen zijn van te voren al gevuld met strobalen. Op dit moment is al het stro geplaatst en is de aannemer bezig met het afwerken van de wanden met leemstuc.

De ecologische oranjerie woning heeft een wintertuin als overgang tussen binnen en buiten. Dit zorgt voor extra leefcomfort. Een fijne veranda op het zuiden, en lichte kamer, een organisch en natuurlijk en gezonde woning. Het ontwerp heeft oog voor de kwaliteiten waarin onderdelen het oude erf zijn meegenomen in de nieuwbouw.

Tijdens de bouw is gewerkt met strobalen vloerdozen die in een hal zijn geprefabriceerd. Het stro in de wanden is in de bouw aangebracht en aan beide zijde afgewerkt met leemstuc. De gehele buitengevel wordt nog bekleed met hout.

Het effect van de zon is zichtbaar al waarneembaar in het gebouw. De zon rijkt in het najaar tot ver in de plattegrond terwijl het in de zomer uit de woning blijft zodat opwarming wordt voorkomen.

De Oranjerie woning in Elst laat zien dat wij ons graag laten uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Houd op ons de hoogte op facebook en pinterest voor de laatste ontwikkelingen!

HOUTSKELETBOUW Gebinten woning

De houtskelet gebinten woning met een eiken constructie is opgeleverd. De gebintenwoning staat in de landelijke omgeving van de Achterhoek. Gelijkvloers wonen; met een prachtige houten gebint constructie. Een mooie grote leefruimte waarin in het ontwerp knusse hoeken zijn gemaakt om je in terug te trekken.

biobased houtskelet schuurwoning, houtskelet schuurwoning, schuurwoning, boomstammen, dakpannen, passief bouwen, houtskeletbouw, strobouw, Giesen Architectuur, Doetinchem, Achterhoek, robuust, zelfvoorzienend bouwen, houtskelet, zelfbouw, meebouw, hergebruik, architect, architectuur, groen, ecologisch, natuurlijk, organisch, bio-ecologisch bouwen, modern, wonen, woning, duurzaam, hout gebint, houten gebinten, ruw, robuust, schuurwoning, landelijke woning, licht, stampleem, leemkachel, warm, boeren, boers, erf, gesmoord, eiken gevel, kalkhennep, kalkhennepbouw, gelaagd, aangestampt, gesmoorde dakpan, rondhouten sporen, larikshout, eikenhout, hout, kozijn, licht

De modern vormgegeven gebinten woning is niet gemaakt met strobalen, maar is nagenoeg volledig met natuurlijke materialen gebouwd. Eiken gebinten en gevelbekleding, leemstucwerk en houtvezel isolatie materiaal.

biobased houtskelet schuurwoning, houtskelet schuurwoning, schuurwoning, boomstammen, dakpannen, passief bouwen, houtskeletbouw, strobouw, Giesen Architectuur, Doetinchem, Achterhoek, robuust, zelfvoorzienend bouwen, houtskelet, zelfbouw, meebouw, hergebruik, architect, architectuur, groen, ecologisch, natuurlijk, organisch, bio-ecologisch bouwen, modern, wonen, woning, duurzaam, hout gebint, houten gebinten, ruw, robuust, schuurwoning, landelijke woning, licht, stampleem, leemkachel, warm, boeren, boers, erf, gesmoord, eiken gevel, kalkhennep, kalkhennepbouw, gelaagd, aangestampt, gesmoorde dakpan, rondhouten sporen, larikshout, eikenhout, hout, kozijn, licht

biobased houtskelet schuurwoning, houtskelet schuurwoning, schuurwoning, boomstammen, dakpannen, passief bouwen, houtskeletbouw, strobouw, Giesen Architectuur, Doetinchem, Achterhoek, robuust, zelfvoorzienend bouwen, houtskelet, zelfbouw, meebouw, hergebruik, architect, architectuur, groen, ecologisch, natuurlijk, organisch, bio-ecologisch bouwen, modern, wonen, woning, duurzaam, hout gebint, houten gebinten, ruw, robuust, schuurwoning, landelijke woning, licht, stampleem, leemkachel, warm, boeren, boers, erf, gesmoord, eiken gevel, kalkhennep, kalkhennepbouw, gelaagd, aangestampt, gesmoorde dakpan, rondhouten sporen, larikshout, eikenhout, hout, kozijn, licht

Ecobouw Salland heeft een prachtige kalkhennep-wand gemaakt als afscheiding tussen de woonruimte en een werkplek. Er is geëxperimenteerd met verschillende kleuren die laag voor laag zijn aangebracht. De wand hoeft niet afgewerkt te worden en wordt zo een kunstwerk in de ruimte.

Biotel Achterhoek te Lievelde

circulair bouwen, circulair, bouwen met strobalen, strobalenbouw, bouwenmetstrobalen, ecologisch bouwen, ecoarchitectuur, eco architectuur, strawbale architecture, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, straw, wood, houtskelet, hout, kalkhennep, achterhoek, doetinchem, landelijk, ecologisch, milieuvriendelijk, biologisch, natuurlijk, duurzaam, boomstammen, eco architect, zongericht, ontwerpen, overstek, landelijk, boer, erf, erfindeling, erfsituatie, terrein, organiseren, leem, tadelakt, leemstuc, organisch, biotel achterhoek, b&b, lievelde, ekoboerderij, arink, zelfbouw

Herbestemming van een hooiberg bij de Ekoboerderij te Lievelde. Onder de bestaande kap is ‘biotel achterhoek’ in strobalenbouw ontworpen, met vier comfortabele kamers en een kookstudio/proeflokaal waar uitsluitend met eigen producten van de boerderij wordt gewerkt.

De opbouw van de Biotel Achterhoek bij ekoboerderij Arink bestaat uit massieve strobalen wanden afgewerkt met leemstuc. Ook de vloeren zijn uit strobalen opgebouwd, inclusief de beganegrond vloer. Het resultaat is een gezond en gezellig verblijf voor de gasten in een landelijke omgeving. De bouw is eind mei 2015 gestart en opgeleverd in de zomer van 2016.

Benieuwd hoe het slapen in een strobalen gebouw voelt? Kamers zijn te boeken via biotelachterhoek.nl
Ekoboerderij Arink heeft een mooie website met meer informatie over het bedrijf.

foto’s door Ekoboerderij Arink & Giesen Architectuur

Biobased Patiowoning

Patiowoning, biobased, bouwen met strobalen, strohuis, strobalenbouw, strobouw, bouwenmetstrobalen, houtskelet, ecologische architect, orga, giesen architectuur, achterhoek

Een biobased patiowoning als oplossing voor een ontwerp-vraagstuk. Een bestemmingsplan dat een lage goot- en nokhoogte voorschrijft maakte het ontwerp-proces een flinke  uitdaging. De helft van de begane-grond vloer is half verdiept aangelegd. Hierdoor wordt er meer  leefruimte gecreëerd en wordt de woning een ruimtelijk geheel.

De woonruimte van de patiowoning is multifunctioneel in gebruik; de keuken, entree en leefruimte zijn ruim opgezet waardoor het voor meerdere doeleinden geschikt zal zijn. Een horizontaal daklicht maakt het binnenklimaat prettig. Er zit één groot raam op de oostgevel waarvan je uit drie ruimtes naar buiten kunt kijken.

De patiowoning is zoveel mogelijk opgebouwd uit biobased en natuurlijke materialen. Zo wordt fundering van schuimbeton gemaakt. Hierop wordt een (prefab) houtskelet gebouwd dat opgevuld wordt met strobalen en afgewerkt met leem- en kalkstuc. Dakelementen worden eveneens gevuld met stro; hier wordt echter een plaat tegen bevestigd.

Het dak word bedekt met staalplaten met roef; waardoor het de uitstraling van zink krijgt. Doordat het kavel erg breed is; hebben we ruimte gemaakt tussen de garage en het woonhuis waardoor er een tussenruimte ontstaat. Deze patio zorgt voor een extra leefruimte en verbind binnen met buiten.

Levensloopbestendig wonen

Ontwerp waarin je Levensloopbestendig kunt wonen in een strobalen woning. Bij deze woning in Hummelo is een indeling gemaakt die levensbestendig is. Op de begane grond bevindt zich een slaapkamer en badkamer. De woning geschikt is voor elke generatie en elk gebruik.

Ontwerp waarin je Levensloopbestendig kunt wonen in een strobalen woning. Bij deze woning in Hummelo is een indeling gemaakt die levensbestendig is. Op de begane grond bevindt zich een slaapkamer en badkamer. De woning geschikt is voor elke generatie en elk gebruik.

Dit is een modern vormgegeven strobalen woonhuis. Met een levensloopbestendig ontwerp is rekening gehouden met de dikte van de strobalen wanden. Er is gezocht naar een passende moderne stijl die aansluit op het bouwen met strobalen.

Houd de website in de gaten of volg ons op facebook. Binnenkort volgt er meer informatie over de ontwikkelingen.

 

photographs by Giesen Architecture

Bouwen met Strobalen – Ecologisch, natuurlijk en gezond!

team giesen bouwen met strobalen

Bouwen met strobalen; ofwel Bouwenmetstrobalen.nl laat de mogelijkheden zien van ecologisch bouwen met stro. In 20 jaar tijd heeft ons architectenbureau zich ontwikkeld op strobouw gebied. Ecologisch, natuurlijk en organisch bouwen behoren tot ons specialisme.

Strobalenbouw; ofwel het bouwen met strobalen is steeds professioneler geworden. Zo begonnen we met het zelf mengen van het leem bijvoorbeeld. Ook strobalen hoeven lang niet meer op de bouwlocatie geplaatst te worden, dit kan geprefabriceerd worden. Prefabstrobouw is een fijne manier van bouwen waarbij je veel minder risico hebt op vocht; en meer garantie op een goed bouwproduct.

We zijn van alle markten thuis; wil je liever zelf je handen uit de mouwen steken, maar wil je erbij begeleid worden? Of wil je gewoon een fijn huis met een gezond binnenklimaat?

Tevens werken wij aan een professionelere manier met het bouwen van strobalen. Ons ontwerp kan los van een ideologie en een bepaalde levensvorm staan. Of je kiest voor een esthetisch mooie woning, comfortabel of energie-zuinig, wij werken met uw ambitie. Wij willen ecologische, natuurlijke woningen bouwen waarin iemand prettig kan leven en gelukkig in kan zijn, ieder op zijn of haar manier.

Afstand hoeft voor ons niet uit te maken; ons specialisme kent geen grenzen! We hebben projecten door heel Nederland in diverse stadia. U bent uiteraard altijd van harte welkom op ons kantoor, maar we kunnen tevens altijd bij u op bezoek komen. We vinden het fijn om persoonlijke aandacht te geven voor een opdrachtgever; maar er kan ook steeds meer  of afstand gebeuren.

Wij werken volledig met een 3D tekenprogramma. Uiteraard maken we een schets, maar kunnen uw ontwerp in 3D aanpassen waarbij u bij zit.  U wordt betrokken bij het ontwerpproces en krijgt een geheel eigen plan. Samen zorgen we ervoor dat uw ambitie, droom en wens realistisch wordt!