Bouw gestart: Vierkantshoeve in Almere Oosterwold

wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch

Een bijzonder project in Almere Oosterwold, een woongemeenschap waarbij we samen met meerdere opdrachtgevers een ecologisch ontwerp gemaakt hebben. Uitgangspunt is wonen rondom een erf, met woningen, gastenruimtes/B&B en werkplaatsen.

De bouw in Oosterwold is op dit moment in volle gang. Als eerste wordt de bakkerij opgebouwd waarbij binnenkort de strobalen geplaatst worden. De houtconstructie is al gereed.

In dit plan voor Almere Oosterwold richten wij op diversiteit en verscheidenheid van verschillende bouwvolumen. Een gezellige, vrije sfeer waar iedereen zich thuis kan voelen. De gebouwen worden gemaakt met natuurlijke bouwmaterialen zoals stro, hout en leem, maar er worden ook materialen hergebruikt. Oude kozijnen, dakplaten, alles wordt bij elkaar verzameld.

 

In het voorjaar zijn gelamineerde houten spanten geplaatst, waarna de wanden zijn opgetrokken in houtskelet. Het eerste volume van het erf tekent zich mooi af tegen de populieren bosrand. Links maakt het dak een sprong zodat er ruimte ontstaat voor de woonstudio van de bakker.

Het eerste volume, dat van de bakkerij is al bijna gereed. Het stro is geplaatst en wordt aan beide zijden afgewerkt met leemstuc met houten gevelbekleding.

Een heuse kraan zorgt voor een fijne werkomgeving. Timmermannen hebben een houten steiger gemaakt om op het dak te kunnen werken. Een leuk woonerf waar volop gewerkt wordt!

 De binnenzijde van de bakkerij, waarin maar op een klein gedeelte een verdiepingsvloer ligt. Zo ontstaat er een hoge, maar gelijk knusse omgeving die goed aanvoelt.

Vakmanschap zorgt voor fraaie details. Bovenlichten voor een prettige inval van zonlicht in de winter.

In Oosterwold ontstaat zo een mooi, ecologisch maar ook modern boeren erf waar gewerkt zal worden. Heeft u ook plannen om in Oosterwold te gaan bouwen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, we zijn gewend om op afstand te werken!

Biobased Kantoor

Biobased Kantoor schuurkantoor

Biobased kantoor dat onder de rook van Rotterdam gebouwd zal worden. Ons model voor de schuurwoning is hiervoor als aanleiding gebruikt.

De strobouw wanden  van het biobased kantoor worden afgewerkt met leem, kalk en hout geven een stoere maar ook vriendelijke uitstraling aan het gebouw. Buiten de Achterhoek vinden we het leuk om in heel Nederland mooie strobalen gebouwen neer te zetten! We komen graag naar u toe om ter plekke de locatie te bekijken. Zo zijn we nu al actief in de omgeving van Rotterdam, Almere (Oosterwold), Utrecht en Gelderland. Wij hebben in de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd om te ontwerpen op landelijke locaties, op erven, bij boerderijen.

Biobased Patiowoning

Patiowoning, biobased, bouwen met strobalen, strohuis, strobalenbouw, strobouw, bouwenmetstrobalen, houtskelet, ecologische architect, orga, giesen architectuur, achterhoek

Een biobased patiowoning als oplossing voor een ontwerp-vraagstuk. Een bestemmingsplan dat een lage goot- en nokhoogte voorschrijft maakte het ontwerp-proces een flinke  uitdaging. De helft van de begane-grond vloer is half verdiept aangelegd. Hierdoor wordt er meer  leefruimte gecreëerd en wordt de woning een ruimtelijk geheel.

De woonruimte van de patiowoning is multifunctioneel in gebruik; de keuken, entree en leefruimte zijn ruim opgezet waardoor het voor meerdere doeleinden geschikt zal zijn. Een horizontaal daklicht maakt het binnenklimaat prettig. Er zit één groot raam op de oostgevel waarvan je uit drie ruimtes naar buiten kunt kijken.

De patiowoning is zoveel mogelijk opgebouwd uit biobased en natuurlijke materialen. Zo wordt fundering van schuimbeton gemaakt. Hierop wordt een (prefab) houtskelet gebouwd dat opgevuld wordt met strobalen en afgewerkt met leem- en kalkstuc. Dakelementen worden eveneens gevuld met stro; hier wordt echter een plaat tegen bevestigd.

Het dak word bedekt met staalplaten met roef; waardoor het de uitstraling van zink krijgt. Doordat het kavel erg breed is; hebben we ruimte gemaakt tussen de garage en het woonhuis waardoor er een tussenruimte ontstaat. Deze patio zorgt voor een extra leefruimte en verbind binnen met buiten.