Herbestemming van een Boeren Erf

Leegstaande boerderijen met het erf transformeren tot een bruisende plek waar mensen samenkomen, overnachten of mee komen werken op de boerderij. Voor onze opdrachtgever brachten we de mogelijkheden in beeld. Verschillende schuren worden anders aangepakt; verkleind en worden geïsoleerd zodat er andere functies mogelijk zijn.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Divers materiaalgebruik zorgt voor een gezellig en rommelig erf waar geleefd mag worden. Het individueel herkenbaar maken geeft kracht aan de boerderij.

Een beschadigde en minder fraaie gevel wordt bekleed met larikshout, onbehandeld zodat het natuurlijk kan vergrijzen. Een grote opening zorgt dat het daglicht diep in de stal naar binnen valt.

Binnen in de stal blijft de bestaande spantconstructie behouden. De zijgevel wordt opengebroken en wordt voorzien van een mooie raampartij in een robuust eiken balken constructie. In een met strobalen geïsoleerde en gestucte vormt een object in de ruimte.

 

Doorsnede van twee stallen; links worden een centrale keuken met woonkamer en gastenkamers gemaakt. Rechts blijft een werkplaats waarbij alleen ingebouwde ruimten worden geïsoleerd.

Zicht op de oudste schuur met Deel. Deuren blijven in tact en dienen als luiken voor zonwering of afscherming van de openbare weg. Stalen kozijnen worden weggewerkt in een isolerende voorzetwand zodat ze zo min mogelijk het beeld verstoren. Opzij van de stal wordt een bestaande en nieuwe opening gebruikt om de ochtendzon toe te laten in de leefruimte.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Doorkijkje naar binnen, rechts is een wintertuin gemaakt met transparant dak. Dit kan tevens als galerij zorgen. Oude openingen worden hersteld om daglicht toe te laten treden tot de ruimten. Vanaf een eiken trap bereik je de gastenkamers op de verdieping, die in contact met de wintertuin staan. herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Een nieuwere stal, met een typerend houten driescharnier-spant wordt getransformeerd tot bijeenkomst ruimte voor workshops. Nieuwe wanden van strobalen, worden teruggeplaatst in de gevel waardoor er een veranda ontstaat. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijke verspringing in het dak; je kunt zien waar de strobalen isoleren. Een deel van de veranda wordt weer gevuld met een kas.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

De grote staldeur blijft op zijn plek, waar ooit de koeien liepen, is nu een ruimte om bijvoorbeeld yoga te beoefenen. Robuuste houten roldeuren sluiten de stal af en zorgen dat de ruimte niet teveel opwarmt in de zomer.

Gebinten schuurwoning Achterhoek

gebinten schuurwoning achterhoek, biobased houtskelet schuurwoning, houtskelet schuurwoning, schuurwoning, boomstammen, dakpannen, passief bouwen, houtskeletbouw, strobouw, Giesen Architectuur, Doetinchem, Achterhoek, robuust, zelfvoorzienend bouwen, houtskelet, zelfbouw, meebouw, hergebruik, architect, architectuur, groen, ecologisch, natuurlijk, organisch, bio-ecologisch bouwen, modern, wonen, woning, duurzaam, hout gebint, houten gebinten, ruw, robuust, schuurwoning, landelijke woning, licht, stampleem, leemkachel, warm, boeren, boers, erf, gesmoord, eiken gevel, kalkhennep, kalkhennepbouw, gelaagd, aangestampt, gesmoorde dakpan, rondhouten sporen, larikshout, eikenhout, hout, kozijn, licht

De gebinten schuurwoning Achterhoek met een eiken constructie laat zien hoe je ecologisch én modern kunt bouwen. Door het toepassen van een eiken gebint constructie; komen ambacht, lokaal en milieubewust bouwen samen. De landelijke omgeving van de Achterhoek is een prachtig decor waar het ecologische huis zich naadloos in kan integreren.

De gebinten schuurwoning Achterhoek is zo ontworpen dat je er oud in kunt worden. Slapen en baden op de begane grond; extra slaapruimten op de verdieping. Een mooie grote leefruimte waarin in het ontwerp knusse hoeken zijn gemaakt om je in terug te trekken.

Ook buiten zijn er fijne plekjes gemaakt waar je kunt genieten van het achterhoekse landschap. Zo zorgt een veranda voor aangename beleving, waarvan de constructie is opgebouwd uit geschilde boomstammetjes. Het houten terras versterkt de landelijke en natuurlijke uitstraling van de woning.

Het modern vormgegeven woonhuis is niet gemaakt met strobalen, maar is nagenoeg volledig met natuurlijke materialen gebouwd. Eiken gebinten en gevelbekleding, leemstucwerk en houtvezel isolatie materiaal. Zinken regenkettingen zorgen voor een eenvoudige afvoer van het regenwater.

Ecobouw Salland heeft een prachtige kalkhennep-wand gemaakt als afscheiding tussen de woonruimte en een werkplek. Er is geëxperimenteerd met verschillende kleuren die laag voor laag zijn aangebracht. De wand hoeft niet afgewerkt te worden en wordt zo een kunstwerk in de ruimte.

Een detail waarbij de onderzijde van de dakpannen zichtbaar is. De pannen worden gedragen door geschilde rondhouten lariksstammen; dat een robuust en kloek karakter geeft aan de schuurwoning. De kozijnen zijn door de aannemer zelf gemaakt en met een pen-gat verbinding in elkaar gezet.

 

De opdrachtgever heeft een mooie video gemaakt die de bouw van bovenaf in beeld brengt. Ook de tuin is als een landschap ontworpen waarin de woning land.