Schuurwoning Oldenzaal Twente

schuurwoning oldenzaal, twente, overijssel, giesen architectuur, bouwen met strobalen, ecologisch, orio, oosterwold, lievingerveld, zelfbouw, houtskelet, gebinten, natuurlijk, organisch, duurzaam, architectuur

Schuurwoning Oldenzaal wordt op dit moment gebouwd in Twente. Een ecologisch design voor een duurzame woning waaraan zelf mee geklust wordt. Een compact volume waarin alle ruimtes zitten die voor een volwaardige woning zorgen.

De schuurwoning Oldenzaal heeft een robuust houten structuur wordt afgewerkt met speelse lariks gevelplanken; en kalkstucwerk. Rolluiken voor de ramen doorbreken de gevel en waarborgen een veilig gevoel in de woning. Door de spleetjes kan nog daglicht naar binnen vallen. De balklaag van de verdiepingsvloer blijft nog in het zicht van de leefruimte waardoor er een stoere maar tevens intieme sfeer ontstaat.

Aan de schuurwoning Oldenzaal wordt door onze opdrachtgever zelf meegebouwd om de woning te realiseren. Door zelfbouw kun je kosten besparen én het maakt het bouwproces leuk.

De bouw is gestart! Als architect werken we in een team samen  met onze opdrachtgever, Timberliving als hoofdaannemer en PrefabStrobouw als leverancier van de strobalen elementen.  De strobalen elementen zijn al in vooraf in een loods in een houtskelet constructie geplaatst én afgewerkt met leem en kalkstuc. Op de bouwplaats is het casco in slechts één werkweek gemonteerd.

De lokale media heeft de bouw van de ecologische woning opgepakt. Het ‘Hart van Oldenzaal’ besteedde er aandacht aan in een mooi artikel:
hartvanoldenzaal.nl

Wij laten ons zoals de zelfbouw woning graag uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Volg ons ook op facebook en pinterest

Kijkje onder de sfeervolle veranda; met een groten glazen gevel waardoor veel daglicht binnentreedt in de woning.

kalkhennep aanbouw in Doetinchem

ecologische kalkhennep aanbouw, kalkhennep, Doetinchem, Giesen Architectuur, eco, duurzaam, natuurlijk, organisch, kalkhennepbouw, strobouw, overstek, modern, design,

Een ecologische kalkhennep aanbouw aan een woonhuis dat met kalkhennep gebouwd gaat worden. In een massieve vorm van kalkhennep  worden sparingen gemaakt waar bijvoorbeeld het toilet, wastafel, keuken en zitje in komen. Er wordt geëxperimenteerd met het materiaal; een mengsel van luchtkalk en hennepvezels wordt in lagen gestort. Deze gelaagdheid levert van zichzelf een prachtig natuurlijke geheel op. De gevels worden niet verder afgewerkt, zodat de structuur van het materiaal zichtbaar blijft.

De plattegrond van de ecologische aanbouw is langgerekt waarbij het makkelijk is om het op verschillende manieren in te richten. Er komt geen hal, je staat direct in de ruimte, waardoor het geheel ruimtelijk, flexibel en multifunctioneel blijft. Eikenhouten schuifdeuren kunnen gebruikt worden als entree, of om frisse lucht in de ruimte te krijgen. Tevens zorgt een dakraam voor ventilatie en schone lucht. Doordat de aanbouw in een groene en natuurlijke omgeving wordt gebouwd, wordt er rondom een triple glazen gevel gemaakt.

Een groot overstek zorgt voor voldoende schaduw in de zomer. In de winter zorgt het glas voor passieve warmte opwekking en komt er veel zonlicht binnen. Doordat er straks klimplanten over het dak zullen groeien, is er nog meer schaduw in de plattegrond tijdens de warmste dagen. Het dak wordt groen; naast klimplanten zal er ook sedum en gras op het dak aanlegt worden. De kalkhennep aanbouw laat zien hoe je aan een bestaand woonhuis een duurzame uitbreiding kunt maken. Strak, modern vormgegeven, waarbij de vorm functioneel en goed indeelbaar is.

De bouw is inmiddels gestart; de fundering is nog traditioneel. De bovenbouw van de kalkhennep aanbouw wordt zo duurzaam en milieuvriendelijk opgebouwd. Het dak wordt geïsoleerd met strobalen, deze worden in een houtconstructie geplaatst.

Volg onze website om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, of neem contact met ons op als u meer wil weten over de bijzondere bouwmethodes.

Almere Oosterwold: een nieuw erf

wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch

Almere Oosterwold is een broedplaats voor ecologisch bouwen; waarbij volop geëxperimenteerd wordt met andere vormen van bouwen en wonen. De Vierkantshoeve is geslaagd CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) project waar een gezellige, vrije sfeer is gecreëerd zodat iedereen zich thuis kan voelen. De sterke visie van de groep heeft een helder ontwerp geresulteerd.

Samen wonen en leven; mét eigen privacy

De groep opdrachtgevers wilde in Almere Oosterwold als community één amorf erf waar volumes zijn samengesteld met een elk een eigen karakter en verschijningsvorm. Er is ruimte voor eigen input en speelruimte van elke bewoner. Zo zijn bijvoorbeeld de daken divers van vorm en kunnen volumes tevens met diverse materialen afgewerkt worden.

Een buitenplaats met een omsloten binnenplaats; waar entree’s van de geheel ecologisch bebouwde woningen aan grenzen. Rondom de woningen een grote tuin zodat deze geschikt is voor stadslandbouw. De binnenplaats als gemeenschappelijke ruimte; met tuinen die privé af te sluiten zijn. Op een geslaagde wijze een gezonde manier van bouwen voor het individu in een gemeenschap.

Wonen & Werken

Een ander ‘nieuwe’ gedachte is het wonen en werken op dezelfde plek. Een bakkerij, werkplaats en botenloods grenzen aan de moderne hoeve. De werk-gebouwen hebben een stoer en kloek karakter; bijvoorbeeld de daken die met roestende staalplaten bedekt kunnen worden. Ze grenzen aan de doorgaande weg zodat de woningen hier geen last van hebben. Tevens zijn de gebouwen groter dan de woningen. In één van de woningen wordt een B&B ruimte gerealiseerd; om meer mensen te laten genieten van het nieuwe boeren erf in de polder.

Zelfbouw mét een aannemer

Al snel nadat de eerste palen geslagen waren; is de bouwplaats bewoond door de toekomstige bewoners. Op deze manier wordt de tijdsdruk verzacht en heeft de opdrachtgever de mogelijkheid veel zelf te doen. Omdat de bakkerij een belangrijke bron van inkomsten is, is dit fabrieks-volume als eerste gebouwd.

Het is gelijk een proef-model geweest om te zien hoe zelfbouw onder regie van een aannemer werkt.

 

De fundering van alle gebouwen in Almere Oosterwold is in één keer gestort; de gebouwen verrijzen er elk in eigen tempo. Er is een eigen kraan aangeschaft om het werk te vereenvoudigen. Timmermannen hebben een houten steiger gemaakt om op het dak te kunnen werken. De aannemer is gewend met particuliere opdrachtgevers, die meebouwen aan de woning. Al tijdens de bouw is het erf een leuke verblijfplaats,  waar volop gewerkt wordt.

 

In het voorjaar van 2019 zijn gelamineerde houten spanten geplaatst, waarna de wanden zijn opgetrokken in houtskelet. Het stoere fabrieks-volume tekent zich mooi af tegen de populieren bosrand. Het linker dakvlak is vlak gelegd; zodat er ruimte ontstaat voor de woonstudio van de bakker.

De prefab geproduceerde houtconstructie met gelamineerde spanten zijn gevuld met stro en aan beide zijden afgewerkt aan leem. Zo zijn de wanden dampopen en volledig ademend. Ook het stro aan de buitenzijde van het dak is bedekt met een dikke leemlaag.

De binnenzijde van de bakkerij, waarin maar op een klein gedeelte een verdiepingsvloer ligt. Zo ontstaat er een hoge, maar gelijk knusse omgeving die goed aanvoelt.

Vakmanschap zorgt voor fraaie details. Bovenlichten voor een prettige inval van zonlicht in de winter.

In het nieuws: Voorbeeld voor de nieuwe Omgevingswet

De Gemeente Almere heeft onlangs een informatieve film gemaakt met betrekking tot de Omgevingswet. Almere Oosterwold als proeftuin voor de nieuwe regelgeving; waarbij burgers meer ruimte krijgen om hun initiatief te ontwikkelen, samen met anderen. Zelf doen; maar ook meer verbonden zijn met elkaar en samen wonen met je directe leefomgeving. De video heeft mooie shots opgeleverd van de vierkantshoeve.

Bovenstaand twee video-stils die de amorfe structuur van het erf mooi laten zien. Bron: Gemeente Almere.

Neem contact met ons op! 

In Almere Oosterwold ontstaat zo een mooi, ecologisch maar ook modern boeren erf waar gewerkt zal worden. Heeft u ook plannen om in Oosterwold te gaan bouwen, maar twijfelt u over de bouwkosten of kijkt u op tegen het ontwikkel traject? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, vanuit de Achterhoek zijn we gewend om op afstand te werken en laten u graag de mogelijkheden zien.

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen in de omgeving van Doetinchem. Eén van onze eerste strobalen gebouwen dat al ruim tien jaar in gebruik is. De B&B is een uitgelezen kans om een strobalen gebouw te ervaren. Het volume is als schuur gebouwd, ondergeschikt aan een oude boerderij in het Achterhoekse landschap.

Het dak heeft een riant overstek waardoor er in de zomer geen zon binnen de strobalen B&B valt. In de winter schijnt de zon onder het dak door naar binnen. De grote glazen puien zorgen voor verbinding met buiten; een mooi terras waar vanaf je de omringende weilanden kunt zien.

Bijzonder aan de B&B is dat zowel de begane-grondvloer, de wanden én het dak zijn opgebouwd uit strobalen. Klik op deze link om de bouw te zien op een youtube-video.

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Wilt u zelf eens ervaren hoe het is om in een strobalen huis te slapen? Op de website van de bed en breakfast www.dewandhorst.nl kunt u hierover meer informatie vinden.

 

De bouw van de Wandhorst in beeld; onderstaande video laat de bijzondere bouwwijze zien waarbij zowel in de vloer, wand als in het dak strobalen geplaatst zijn.

En nog een video; sfeerbeelden van na de oplevering.

photographs by Giesen Architecture & B&B de Wandhorst

Retraitecentrum bij Amersfoort

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

De gebouwen van het retraitecentrum worden gemaakt met natuurlijke bouwmaterialen zoals stro, hout en leem. De gebouwen zijn  helemaal gelijkvloers, dus voor mindervaliden bereikbaar. Er zijn gemeenschappelijke vertrekken, gastenkamers en een woonhuis gemaakt.

Tiny House plus

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes.

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes en geeft ruimtelijke kwaliteit.

Maak het ecologische tiny house van jezelf; isoleer de wanden met strobalen, of met andere natuurlijke isolatiematerialen. Het is goed toepasbaar in kalkhennepbouw of met houtwol isolatie. Deze biobased tiny house plus is levensloopbestendige van circa 65m2. Gezond, eenvoudig en gelukkig zijn in een woning die helemaal passend gemaakt wordt.

Het Tiny House + woonhuis is goed toepasbaar bij ontwikkelingen zoals Almere Oosterwold in Almere en het Giel Peetershof in Limburg, de Blauwe Stad. Dit is een standaard model, wat wij helemaal op maat kunnen maken voor uw wensen. Samen maken we uw dromen waar!

Landelijk wonen

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

We maken diverse varianten om zo de opdrachtgevers mogelijkheden te laten zien om de woning in te delen. Doormiddel van een uitgewerkt 3D model kun je door de woning lopen met het idee van landelijk wonen.

In elke fase van de bouw kunnen we samenwerken met de opdrachtgever; uiteraard voorzien wij de bouwaanvraag tekeningen. Voor opdrachtgevers die zelf willen meebouwen kunnen we ter plaatse uitleg geven over strobouw, welke techniek en constructie het beste kwaliteit geeft aan de woning.

Biobased Kantoor

Biobased Kantoor schuurkantoor

Biobased kantoor dat onder de rook van Rotterdam gebouwd zal worden. Ons model voor de schuurwoning is hiervoor als aanleiding gebruikt.

De strobouw wanden  van het biobased kantoor worden afgewerkt met leem, kalk en hout geven een stoere maar ook vriendelijke uitstraling aan het gebouw. Buiten de Achterhoek vinden we het leuk om in heel Nederland mooie strobalen gebouwen neer te zetten! We komen graag naar u toe om ter plekke de locatie te bekijken. Zo zijn we nu al actief in de omgeving van Rotterdam, Almere (Oosterwold), Utrecht en Gelderland. Wij hebben in de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd om te ontwerpen op landelijke locaties, op erven, bij boerderijen.

Biobased Schuurwoning

bouwen met strobalen biobased schuurwoning

Voor iedereen die landelijk wil wonen hebben wij nu een biobased schuurwoning ontwikkeld. Dit gebouw is te maken onder hetzelfde principe als ons strobalenhuis; een kant en klaar pakket wat op locatie wordt geleverd. Voor een vast bedrag kunt u bij ons het hele pakket afnemen.

De schuurwoning bestaat natuurlijk uit strobalen als isolatiemateriaal, gebouwd met een houten skelet. Zelfs de verdiepingsvloeren en daken bestaan uit strobalen! Deze woning past goed in een landelijke omgeving en zal wellicht makkelijker door de welstandscommissie komen. De zuidgevel zal bestaan uit een enorme glazen gevel, die de woning van warmte kan voorzien.

Bij de standaardtekeningen is beneden een berging en bijkeuken gesitueerd en zijn er op de verdieping drie slaap/werkkamers plus een badkamer. De achter- of zon-zijde is voorzien van een volledig glazen gevel om zo optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon. De intieme loggia die zich aan de voorzijde bevindt kan afgesloten worden door middel van een houten hekwerk.

De afbeeldingen tonen het standaardmodel; echter is het altijd mogelijk om de woning naar uw smaak en wensen aan te passen. Zo is het mogelijk de kamer-indeling te wijzigen of om bijvoorbeeld een slaap- en badkamer op de begane-grond te maken zodat de woning levensloop bestendig is. Neem gerust contact met ons door te mailen naar info@giesen.nl. Of bel naar 0314-325213 als u vragen heeft, of door ons op de hoogte gehouden wilt worden. Langskomen tijdens de architectuurwinkel mag ook altijd!

 

Giesen Architectuur & Partners bouwt voort op 20 jaar ervaring met het bouwen van ecologische materialen, zoals strobalen, houtvezel, vlaswol, gelamineerde houtconstructies, schuimbeton, etc…

Ecologisch bouwen wordt architectuur, met zijn karakteristieke detaillering. Dampopen, ademende buitengevels, zonder folies en kunststof. Biobased, stralingsvrij, co2 neutraal, 0-energie en met lokale grondstoffen te bouwen; u bepaalt ons ambitieniveau! 

Wij laten ons zoals de schuurwoning graag uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Volg ons ook op facebook en pinterest

 

photographs by Giesen Architecture

 

Bouwen met Strobalen – Ecologisch, natuurlijk en gezond!

team giesen bouwen met strobalen

Bouwenmestrobalen.nl is het eco-bouw specialisme van Giesen Architectuur & Partners V.O.F. dat voortborduurt op ruim 20 jaar ervaring met bouwen met natuurlijke materialen. Vanaf 2019 zijn Jesse ten Have & Casper van der Veen de nieuwe partners in het bedrijf als opvolger van Sander Giesen. Zo werken wij op een leuke wijze samen; de energie en vernieuwing tezamen met de kennis en ervaring maakt ons een krachtig team dat klaar is voor de toekomst!

Strobalenbouw; ofwel het bouwen met strobalen is steeds professioneler geworden. Zo begonnen we met het zelf mengen van het leem bijvoorbeeld. Ook strobalen hoeven lang niet meer op de bouwlocatie geplaatst te worden, dit kan geprefabriceerd worden. Prefab strobouw is een fijne manier van bouwen waarbij je veel minder risico hebt op vocht; en meer garantie op een goed bouwproduct.

We zijn van alle markten thuis; wil je liever zelf je handen uit de mouwen steken, maar wil je erbij begeleid worden? Of wil je gewoon een fijn huis met een gezond binnenklimaat?

Tevens werken wij aan een professionelere manier met het bouwen van strobalen. Ons ontwerp kan los van een ideologie en een bepaalde levensvorm staan. Of je kiest voor een esthetisch mooie woning, comfortabel of energie-zuinig, wij werken met uw ambitie. Wij willen ecologische, natuurlijke woningen bouwen waarin iemand prettig kan leven en gelukkig in kan zijn, ieder op zijn of haar manier.

Afstand hoeft voor ons niet uit te maken; ons specialisme kent geen grenzen! We hebben projecten door heel Nederland in diverse stadia. U bent uiteraard altijd van harte welkom op ons kantoor, maar we kunnen tevens altijd bij u op bezoek komen. We vinden het fijn om persoonlijke aandacht te geven voor een opdrachtgever; maar er kan ook steeds meer  of afstand gebeuren.

Wij werken volledig met een 3D tekenprogramma. Uiteraard maken we een schets, maar kunnen uw ontwerp in 3D aanpassen waarbij u bij zit.  U wordt betrokken bij het ontwerpproces en krijgt een geheel eigen plan. Samen zorgen we ervoor dat uw ambitie, droom en wens realistisch wordt!