Schuurwoning Oldenzaal Twente

schuurwoning oldenzaal, twente, overijssel, giesen architectuur, bouwen met strobalen, ecologisch, orio, oosterwold, lievingerveld, zelfbouw, houtskelet, gebinten, natuurlijk, organisch, duurzaam, architectuur

Schuurwoning Oldenzaal wordt op dit moment gebouwd in Twente. Een ecologisch design voor een duurzame woning waaraan zelf mee geklust wordt. Een compact volume waarin alle ruimtes zitten die voor een volwaardige woning zorgen.

De schuurwoning Oldenzaal heeft een robuust houten structuur wordt afgewerkt met speelse lariks gevelplanken; en kalkstucwerk. Rolluiken voor de ramen doorbreken de gevel en waarborgen een veilig gevoel in de woning. Door de spleetjes kan nog daglicht naar binnen vallen. De balklaag van de verdiepingsvloer blijft nog in het zicht van de leefruimte waardoor er een stoere maar tevens intieme sfeer ontstaat.

Aan de schuurwoning Oldenzaal wordt door onze opdrachtgever zelf meegebouwd om de woning te realiseren. Door zelfbouw kun je kosten besparen én het maakt het bouwproces leuk.

De bouw is gestart! Als architect werken we in een team samen  met onze opdrachtgever, Timberliving als hoofdaannemer en PrefabStrobouw als leverancier van de strobalen elementen.  De strobalen elementen zijn al in vooraf in een loods in een houtskelet constructie geplaatst én afgewerkt met leem en kalkstuc. Op de bouwplaats is het casco in slechts één werkweek gemonteerd.

De lokale media heeft de bouw van de ecologische woning opgepakt. Het ‘Hart van Oldenzaal’ besteedde er aandacht aan in een mooi artikel:
hartvanoldenzaal.nl

Wij laten ons zoals de zelfbouw woning graag uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Volg ons ook op facebook en pinterest

Kijkje onder de sfeervolle veranda; met een groten glazen gevel waardoor veel daglicht binnentreedt in de woning.

kalkhennep aanbouw in Doetinchem

ecologische kalkhennep aanbouw, kalkhennep, Doetinchem, Giesen Architectuur, eco, duurzaam, natuurlijk, organisch, kalkhennepbouw, strobouw, overstek, modern, design,

Een ecologische kalkhennep aanbouw aan een woonhuis dat met kalkhennep gebouwd gaat worden. In een massieve vorm van kalkhennep  worden sparingen gemaakt waar bijvoorbeeld het toilet, wastafel, keuken en zitje in komen. Er wordt geëxperimenteerd met het materiaal; een mengsel van luchtkalk en hennepvezels wordt in lagen gestort. Deze gelaagdheid levert van zichzelf een prachtig natuurlijke geheel op. De gevels worden niet verder afgewerkt, zodat de structuur van het materiaal zichtbaar blijft.

De plattegrond van de ecologische aanbouw is langgerekt waarbij het makkelijk is om het op verschillende manieren in te richten. Er komt geen hal, je staat direct in de ruimte, waardoor het geheel ruimtelijk, flexibel en multifunctioneel blijft. Eikenhouten schuifdeuren kunnen gebruikt worden als entree, of om frisse lucht in de ruimte te krijgen. Tevens zorgt een dakraam voor ventilatie en schone lucht. Doordat de aanbouw in een groene en natuurlijke omgeving wordt gebouwd, wordt er rondom een triple glazen gevel gemaakt.

Een groot overstek zorgt voor voldoende schaduw in de zomer. In de winter zorgt het glas voor passieve warmte opwekking en komt er veel zonlicht binnen. Doordat er straks klimplanten over het dak zullen groeien, is er nog meer schaduw in de plattegrond tijdens de warmste dagen. Het dak wordt groen; naast klimplanten zal er ook sedum en gras op het dak aanlegt worden. De kalkhennep aanbouw laat zien hoe je aan een bestaand woonhuis een duurzame uitbreiding kunt maken. Strak, modern vormgegeven, waarbij de vorm functioneel en goed indeelbaar is.

De bouw is inmiddels gestart; de fundering is nog traditioneel. De bovenbouw van de kalkhennep aanbouw wordt zo duurzaam en milieuvriendelijk opgebouwd. Het dak wordt geïsoleerd met strobalen, deze worden in een houtconstructie geplaatst.

Volg onze website om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, of neem contact met ons op als u meer wil weten over de bijzondere bouwmethodes.

Kleine Schuurwoning

loggia van de kleine schuurwoning in almere oosterwold

Een kleine schuurwoning ontworpen aan de hand van onze Biobased Schuurwoning. Dit comfortabele huis, opgebouwd uit prefab strobouw elementen is levensloop bestendig met een slaap- en badkamer op de begane grond. En met een totale leefoppervlakte van ruim 100 vierkante meter!

Op aanvraag kunnen we een kostenraming laten zien, zodat je kunt zien wat je kwijt bent voor zo’n dergelijke woning. Ook bijkomende kosten brengen we voor u in beeld, zodat u weet waar u aan toe bent.

De woning is extreem goed geïsoleerd met Rc waardes van rondom 8,0 (de huidige eis ligt tussen 3,5 voor vloeren, 4,5 voor wanden en 6 voor daken). Met weinig installaties kun je hier een all electric 0-energie huis van maken. En niet onbelangrijk; het fijne comfort van een ecologische woning!

Bepaal helemaal zelf hoe je in de kleine schuurwoning woont, bouw je zelf mee of laat je alles prefabriceren? Laat dit ontwerp je inspireren om je eigen droomwoning te realiseren. Dit ontwerp is heel goed toepasbaar binnen de ontwikkelingen van Almere Oosterwold. Giesen Architectuur maakt dit plan graag passend aan al uw wensen!

Meer informatie over onze kleine schuurwoning? Kom vrijblijvend bij ons langs in Doetinchem. Mail naar info@giesen.nl of bel 0314 32 52 13.

Herbestemming van een Boeren Erf

Leegstaande boerderijen met het erf transformeren tot een bruisende plek waar mensen samenkomen, overnachten of mee komen werken op de boerderij. Voor onze opdrachtgever brachten we de mogelijkheden in beeld. Verschillende schuren worden anders aangepakt; verkleind en worden geïsoleerd zodat er andere functies mogelijk zijn.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Divers materiaalgebruik zorgt voor een gezellig en rommelig erf waar geleefd mag worden. Het individueel herkenbaar maken geeft kracht aan de boerderij.

Een beschadigde en minder fraaie gevel wordt bekleed met larikshout, onbehandeld zodat het natuurlijk kan vergrijzen. Een grote opening zorgt dat het daglicht diep in de stal naar binnen valt.

Binnen in de stal blijft de bestaande spantconstructie behouden. De zijgevel wordt opengebroken en wordt voorzien van een mooie raampartij in een robuust eiken balken constructie. In een met strobalen geïsoleerde en gestucte vormt een object in de ruimte.

 

Doorsnede van twee stallen; links worden een centrale keuken met woonkamer en gastenkamers gemaakt. Rechts blijft een werkplaats waarbij alleen ingebouwde ruimten worden geïsoleerd.

Zicht op de oudste schuur met Deel. Deuren blijven in tact en dienen als luiken voor zonwering of afscherming van de openbare weg. Stalen kozijnen worden weggewerkt in een isolerende voorzetwand zodat ze zo min mogelijk het beeld verstoren. Opzij van de stal wordt een bestaande en nieuwe opening gebruikt om de ochtendzon toe te laten in de leefruimte.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Doorkijkje naar binnen, rechts is een wintertuin gemaakt met transparant dak. Dit kan tevens als galerij zorgen. Oude openingen worden hersteld om daglicht toe te laten treden tot de ruimten. Vanaf een eiken trap bereik je de gastenkamers op de verdieping, die in contact met de wintertuin staan. herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Een nieuwere stal, met een typerend houten driescharnier-spant wordt getransformeerd tot bijeenkomst ruimte voor workshops. Nieuwe wanden van strobalen, worden teruggeplaatst in de gevel waardoor er een veranda ontstaat. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijke verspringing in het dak; je kunt zien waar de strobalen isoleren. Een deel van de veranda wordt weer gevuld met een kas.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

De grote staldeur blijft op zijn plek, waar ooit de koeien liepen, is nu een ruimte om bijvoorbeeld yoga te beoefenen. Robuuste houten roldeuren sluiten de stal af en zorgen dat de ruimte niet teveel opwarmt in de zomer.

Bouw gestart: Vierkantshoeve in Almere Oosterwold

wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch

Een bijzonder project in Almere Oosterwold, een woongemeenschap waarbij we samen met meerdere opdrachtgevers een ecologisch ontwerp gemaakt hebben. Uitgangspunt is wonen rondom een erf, met woningen, gastenruimtes/B&B en werkplaatsen.

De bouw in Oosterwold is op dit moment in volle gang. Als eerste wordt de bakkerij opgebouwd waarbij binnenkort de strobalen geplaatst worden. De houtconstructie is al gereed.

In dit plan voor Almere Oosterwold richten wij op diversiteit en verscheidenheid van verschillende bouwvolumen. Een gezellige, vrije sfeer waar iedereen zich thuis kan voelen. De gebouwen worden gemaakt met natuurlijke bouwmaterialen zoals stro, hout en leem, maar er worden ook materialen hergebruikt. Oude kozijnen, dakplaten, alles wordt bij elkaar verzameld.

 

In het voorjaar zijn gelamineerde houten spanten geplaatst, waarna de wanden zijn opgetrokken in houtskelet. Het eerste volume van het erf tekent zich mooi af tegen de populieren bosrand. Links maakt het dak een sprong zodat er ruimte ontstaat voor de woonstudio van de bakker.

Het eerste volume, dat van de bakkerij is al bijna gereed. Het stro is geplaatst en wordt aan beide zijden afgewerkt met leemstuc met houten gevelbekleding.

Een heuse kraan zorgt voor een fijne werkomgeving. Timmermannen hebben een houten steiger gemaakt om op het dak te kunnen werken. Een leuk woonerf waar volop gewerkt wordt!

 De binnenzijde van de bakkerij, waarin maar op een klein gedeelte een verdiepingsvloer ligt. Zo ontstaat er een hoge, maar gelijk knusse omgeving die goed aanvoelt.

Vakmanschap zorgt voor fraaie details. Bovenlichten voor een prettige inval van zonlicht in de winter.

In Oosterwold ontstaat zo een mooi, ecologisch maar ook modern boeren erf waar gewerkt zal worden. Heeft u ook plannen om in Oosterwold te gaan bouwen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, we zijn gewend om op afstand te werken!

Retraitecentrum bij Amersfoort

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

De gebouwen van het retraitecentrum worden gemaakt met natuurlijke bouwmaterialen zoals stro, hout en leem. De gebouwen zijn  helemaal gelijkvloers, dus voor mindervaliden bereikbaar. Er zijn gemeenschappelijke vertrekken, gastenkamers en een woonhuis gemaakt.

Tiny House plus

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes.

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes en geeft ruimtelijke kwaliteit.

Maak het ecologische tiny house van jezelf; isoleer de wanden met strobalen, of met andere natuurlijke isolatiematerialen. Het is goed toepasbaar in kalkhennepbouw of met houtwol isolatie. Deze biobased tiny house plus is levensloopbestendige van circa 65m2. Gezond, eenvoudig en gelukkig zijn in een woning die helemaal passend gemaakt wordt.

Het Tiny House + woonhuis is goed toepasbaar bij ontwikkelingen zoals Almere Oosterwold in Almere en het Giel Peetershof in Limburg, de Blauwe Stad. Dit is een standaard model, wat wij helemaal op maat kunnen maken voor uw wensen. Samen maken we uw dromen waar!

Landelijk wonen

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

We maken diverse varianten om zo de opdrachtgevers mogelijkheden te laten zien om de woning in te delen. Doormiddel van een uitgewerkt 3D model kun je door de woning lopen met het idee van landelijk wonen.

In elke fase van de bouw kunnen we samenwerken met de opdrachtgever; uiteraard voorzien wij de bouwaanvraag tekeningen. Voor opdrachtgevers die zelf willen meebouwen kunnen we ter plaatse uitleg geven over strobouw, welke techniek en constructie het beste kwaliteit geeft aan de woning.

Biobased Kantoor

Biobased Kantoor schuurkantoor

Biobased kantoor dat onder de rook van Rotterdam gebouwd zal worden. Ons model voor de schuurwoning is hiervoor als aanleiding gebruikt.

De strobouw wanden  van het biobased kantoor worden afgewerkt met leem, kalk en hout geven een stoere maar ook vriendelijke uitstraling aan het gebouw. Buiten de Achterhoek vinden we het leuk om in heel Nederland mooie strobalen gebouwen neer te zetten! We komen graag naar u toe om ter plekke de locatie te bekijken. Zo zijn we nu al actief in de omgeving van Rotterdam, Almere (Oosterwold), Utrecht en Gelderland. Wij hebben in de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd om te ontwerpen op landelijke locaties, op erven, bij boerderijen.

Biobased Schuurwoning

bouwen met strobalen biobased schuurwoning

Voor iedereen die landelijk wil wonen hebben wij nu een biobased schuurwoning ontwikkeld. Dit gebouw is te maken onder hetzelfde principe als ons strobalenhuis; een kant en klaar pakket wat op locatie wordt geleverd. Voor een vast bedrag kunt u bij ons het hele pakket afnemen.

De schuurwoning bestaat natuurlijk uit strobalen als isolatiemateriaal, gebouwd met een houten skelet. Zelfs de verdiepingsvloeren en daken bestaan uit strobalen! Deze woning past goed in een landelijke omgeving en zal wellicht makkelijker door de welstandscommissie komen. De zuidgevel zal bestaan uit een enorme glazen gevel, die de woning van warmte kan voorzien.

Bij de standaardtekeningen is beneden een berging en bijkeuken gesitueerd en zijn er op de verdieping drie slaap/werkkamers plus een badkamer. De achter- of zon-zijde is voorzien van een volledig glazen gevel om zo optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon. De intieme loggia die zich aan de voorzijde bevindt kan afgesloten worden door middel van een houten hekwerk.

De afbeeldingen tonen het standaardmodel; echter is het altijd mogelijk om de woning naar uw smaak en wensen aan te passen. Zo is het mogelijk de kamer-indeling te wijzigen of om bijvoorbeeld een slaap- en badkamer op de begane-grond te maken zodat de woning levensloop bestendig is. Neem gerust contact met ons door te mailen naar info@giesen.nl. Of bel naar 0314-325213 als u vragen heeft, of door ons op de hoogte gehouden wilt worden. Langskomen tijdens de architectuurwinkel mag ook altijd!

 

Giesen Architectuur & Partners bouwt voort op 20 jaar ervaring met het bouwen van ecologische materialen, zoals strobalen, houtvezel, vlaswol, gelamineerde houtconstructies, schuimbeton, etc…

Ecologisch bouwen wordt architectuur, met zijn karakteristieke detaillering. Dampopen, ademende buitengevels, zonder folies en kunststof. Biobased, stralingsvrij, co2 neutraal, 0-energie en met lokale grondstoffen te bouwen; u bepaalt ons ambitieniveau! 

Wij laten ons zoals de schuurwoning graag uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Volg ons ook op facebook en pinterest

 

photographs by Giesen Architecture