kalkhennep aanbouw in Doetinchem

ecologische kalkhennep aanbouw, kalkhennep, Doetinchem, Giesen Architectuur, eco, duurzaam, natuurlijk, organisch, kalkhennepbouw, strobouw, overstek, modern, design,

Een ecologische kalkhennep aanbouw aan een woonhuis dat met kalkhennep gebouwd gaat worden. In een massieve vorm van kalkhennep  worden sparingen gemaakt waar bijvoorbeeld het toilet, wastafel, keuken en zitje in komen. Er wordt geëxperimenteerd met het materiaal; een mengsel van luchtkalk en hennepvezels wordt in lagen gestort. Deze gelaagdheid levert van zichzelf een prachtig natuurlijke geheel op. De gevels worden niet verder afgewerkt, zodat de structuur van het materiaal zichtbaar blijft.

De plattegrond van de ecologische aanbouw is langgerekt waarbij het makkelijk is om het op verschillende manieren in te richten. Er komt geen hal, je staat direct in de ruimte, waardoor het geheel ruimtelijk, flexibel en multifunctioneel blijft. Eikenhouten schuifdeuren kunnen gebruikt worden als entree, of om frisse lucht in de ruimte te krijgen. Tevens zorgt een dakraam voor ventilatie en schone lucht. Doordat de aanbouw in een groene en natuurlijke omgeving wordt gebouwd, wordt er rondom een triple glazen gevel gemaakt.

Een groot overstek zorgt voor voldoende schaduw in de zomer. In de winter zorgt het glas voor passieve warmte opwekking en komt er veel zonlicht binnen. Doordat er straks klimplanten over het dak zullen groeien, is er nog meer schaduw in de plattegrond tijdens de warmste dagen. Het dak wordt groen; naast klimplanten zal er ook sedum en gras op het dak aanlegt worden. De kalkhennep aanbouw laat zien hoe je aan een bestaand woonhuis een duurzame uitbreiding kunt maken. Strak, modern vormgegeven, waarbij de vorm functioneel en goed indeelbaar is.

De bouw is inmiddels gestart; de fundering is nog traditioneel. De bovenbouw van de kalkhennep aanbouw wordt zo duurzaam en milieuvriendelijk opgebouwd. Het dak wordt geïsoleerd met strobalen, deze worden in een houtconstructie geplaatst.

Volg onze website om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, of neem contact met ons op als u meer wil weten over de bijzondere bouwmethodes.

Tiny House XL

ecologisch, tiny house, biobased, duurzaam, architectuur, orga, Giesen, Doetinchem, achterhoek, woonbeurs, zelfbouw

Het Tiny House XL voldoet aan de wens om kleiner en ecologisch te wonen. Een klein en compact huis dat volledig is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Tiny houses zijn immens populair; echter twijfel je wellicht of de maat niet te klein is. Het tiny house XL heeft een aparte slaap- en badkamer op de verdieping. De begane grond is vrij indeelbaar. Ook is het mogelijk om een serre of wintertuin aan te bouwen voor extra leefruimte.

Het binnen en buitengevoel wordt versterkt door een grote pui op de zuid- en westzijde. Door de versprongen kap valt er veel daglicht bovenin de woning. Het ligt sijpelt langs de slaapruimte naar de woonkamer toe. Een flink overstek zorgt voor voldoende schaduw in de zomer.

Door optimaal gebruik te maken van de ruimte is een rechte steektrap met tussenbordes in een erker geplaatst. Vanuit de erker kijk je langs de woning op naar de openbare weg. De plattegrond blijft zo vrij van opstakels.

Het tiny house xl is volledig opgebouwd uit natuurlijke en duurzame materialen. Het kan eveneens gebouw worden met (prefab) stropanelen, maar als uitgangspunt is er een dunnere houtskelet bouw wande gebruikt. Deze wand wordt opgevuld met schapenwol, metisse (gerecyclede kleding), inblaas stro, houtwol, noem maar op!

 Interesse naar kleiner en natuurlijker wonen? Wilt u dit Tiny House XL model bouwen, of aanpassen naar wens? Benieuwd naar de kosten? Kom eens langs en kijk naar de mogelijkheden! 

Kleine Schuurwoning

loggia van de kleine schuurwoning in almere oosterwold

Een kleine schuurwoning ontworpen aan de hand van onze Biobased Schuurwoning. Dit comfortabele huis, opgebouwd uit prefab strobouw elementen is levensloop bestendig met een slaap- en badkamer op de begane grond. En met een totale leefoppervlakte van ruim 100 vierkante meter!

Op aanvraag kunnen we een kostenraming laten zien, zodat je kunt zien wat je kwijt bent voor zo’n dergelijke woning. Ook bijkomende kosten brengen we voor u in beeld, zodat u weet waar u aan toe bent.

De woning is extreem goed geïsoleerd met Rc waardes van rondom 8,0 (de huidige eis ligt tussen 3,5 voor vloeren, 4,5 voor wanden en 6 voor daken). Met weinig installaties kun je hier een all electric 0-energie huis van maken. En niet onbelangrijk; het fijne comfort van een ecologische woning!

Bepaal helemaal zelf hoe je in de kleine schuurwoning woont, bouw je zelf mee of laat je alles prefabriceren? Laat dit ontwerp je inspireren om je eigen droomwoning te realiseren. Dit ontwerp is heel goed toepasbaar binnen de ontwikkelingen van Almere Oosterwold. Giesen Architectuur maakt dit plan graag passend aan al uw wensen!

Meer informatie over onze kleine schuurwoning? Kom vrijblijvend bij ons langs in Doetinchem. Mail naar info@giesen.nl of bel 0314 32 52 13.

Ecologisch bouwen in Elst (Utrecht)

Ecologisch bouwen met strobalen doen we niet alleen in de Achterhoek, maar zo ook Elst, provincie Utrecht. De bouw van de oranjerie woning met wintertuin is in volle gang! Er is een betonnen kelder gemaakt onder de leefruimte.

Deze is afgedekt met een strobalen vloer zodat ruimtes los van elkaar geïsoleerd worden. De houtconstructie is helemaal in een werkplaats voorbereid. De vloer- en dakelementen zijn van te voren al gevuld met strobalen. Op dit moment is al het stro geplaatst en is de aannemer bezig met het afwerken van de wanden met leemstuc.

De ecologische oranjerie woning heeft een wintertuin als overgang tussen binnen en buiten. Dit zorgt voor extra leefcomfort. Een fijne veranda op het zuiden, en lichte kamer, een organisch en natuurlijk en gezonde woning. Het ontwerp heeft oog voor de kwaliteiten waarin onderdelen het oude erf zijn meegenomen in de nieuwbouw.

Tijdens de bouw is gewerkt met strobalen vloerdozen die in een hal zijn geprefabriceerd. Het stro in de wanden is in de bouw aangebracht en aan beide zijde afgewerkt met leemstuc. De gehele buitengevel wordt nog bekleed met hout.

Het effect van de zon is zichtbaar al waarneembaar in het gebouw. De zon rijkt in het najaar tot ver in de plattegrond terwijl het in de zomer uit de woning blijft zodat opwarming wordt voorkomen.

De Oranjerie woning in Elst laat zien dat wij ons graag laten uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Houd op ons de hoogte op facebook en pinterest voor de laatste ontwikkelingen!

Almere Oosterwold: een nieuw erf

wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch

Almere Oosterwold is een broedplaats voor ecologisch bouwen; waarbij volop geëxperimenteerd wordt met andere vormen van bouwen en wonen. De Vierkantshoeve is geslaagd CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) project waar een gezellige, vrije sfeer is gecreëerd zodat iedereen zich thuis kan voelen. De sterke visie van de groep heeft een helder ontwerp geresulteerd.

Samen wonen en leven; mét eigen privacy

De groep opdrachtgevers wilde in Almere Oosterwold als community één amorf erf waar volumes zijn samengesteld met een elk een eigen karakter en verschijningsvorm. Er is ruimte voor eigen input en speelruimte van elke bewoner. Zo zijn bijvoorbeeld de daken divers van vorm en kunnen volumes tevens met diverse materialen afgewerkt worden.

Een buitenplaats met een omsloten binnenplaats; waar entree’s van de geheel ecologisch bebouwde woningen aan grenzen. Rondom de woningen een grote tuin zodat deze geschikt is voor stadslandbouw. De binnenplaats als gemeenschappelijke ruimte; met tuinen die privé af te sluiten zijn. Op een geslaagde wijze een gezonde manier van bouwen voor het individu in een gemeenschap.

Wonen & Werken

Een ander ‘nieuwe’ gedachte is het wonen en werken op dezelfde plek. Een bakkerij, werkplaats en botenloods grenzen aan de moderne hoeve. De werk-gebouwen hebben een stoer en kloek karakter; bijvoorbeeld de daken die met roestende staalplaten bedekt kunnen worden. Ze grenzen aan de doorgaande weg zodat de woningen hier geen last van hebben. Tevens zijn de gebouwen groter dan de woningen. In één van de woningen wordt een B&B ruimte gerealiseerd; om meer mensen te laten genieten van het nieuwe boeren erf in de polder.

Zelfbouw mét een aannemer

Al snel nadat de eerste palen geslagen waren; is de bouwplaats bewoond door de toekomstige bewoners. Op deze manier wordt de tijdsdruk verzacht en heeft de opdrachtgever de mogelijkheid veel zelf te doen. Omdat de bakkerij een belangrijke bron van inkomsten is, is dit fabrieks-volume als eerste gebouwd.

Het is gelijk een proef-model geweest om te zien hoe zelfbouw onder regie van een aannemer werkt.

 

De fundering van alle gebouwen in Almere Oosterwold is in één keer gestort; de gebouwen verrijzen er elk in eigen tempo. Er is een eigen kraan aangeschaft om het werk te vereenvoudigen. Timmermannen hebben een houten steiger gemaakt om op het dak te kunnen werken. De aannemer is gewend met particuliere opdrachtgevers, die meebouwen aan de woning. Al tijdens de bouw is het erf een leuke verblijfplaats,  waar volop gewerkt wordt.

 

In het voorjaar van 2019 zijn gelamineerde houten spanten geplaatst, waarna de wanden zijn opgetrokken in houtskelet. Het stoere fabrieks-volume tekent zich mooi af tegen de populieren bosrand. Het linker dakvlak is vlak gelegd; zodat er ruimte ontstaat voor de woonstudio van de bakker.

De prefab geproduceerde houtconstructie met gelamineerde spanten zijn gevuld met stro en aan beide zijden afgewerkt aan leem. Zo zijn de wanden dampopen en volledig ademend. Ook het stro aan de buitenzijde van het dak is bedekt met een dikke leemlaag.

De binnenzijde van de bakkerij, waarin maar op een klein gedeelte een verdiepingsvloer ligt. Zo ontstaat er een hoge, maar gelijk knusse omgeving die goed aanvoelt.

Vakmanschap zorgt voor fraaie details. Bovenlichten voor een prettige inval van zonlicht in de winter.

In het nieuws: Voorbeeld voor de nieuwe Omgevingswet

De Gemeente Almere heeft onlangs een informatieve film gemaakt met betrekking tot de Omgevingswet. Almere Oosterwold als proeftuin voor de nieuwe regelgeving; waarbij burgers meer ruimte krijgen om hun initiatief te ontwikkelen, samen met anderen. Zelf doen; maar ook meer verbonden zijn met elkaar en samen wonen met je directe leefomgeving. De video heeft mooie shots opgeleverd van de vierkantshoeve.

Bovenstaand twee video-stils die de amorfe structuur van het erf mooi laten zien. Bron: Gemeente Almere.

Neem contact met ons op! 

In Almere Oosterwold ontstaat zo een mooi, ecologisch maar ook modern boeren erf waar gewerkt zal worden. Heeft u ook plannen om in Oosterwold te gaan bouwen, maar twijfelt u over de bouwkosten of kijkt u op tegen het ontwikkel traject? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, vanuit de Achterhoek zijn we gewend om op afstand te werken en laten u graag de mogelijkheden zien.

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen in de omgeving van Doetinchem. Eén van onze eerste strobalen gebouwen dat al ruim tien jaar in gebruik is. De B&B is een uitgelezen kans om een strobalen gebouw te ervaren. Het volume is als schuur gebouwd, ondergeschikt aan een oude boerderij in het Achterhoekse landschap.

Het dak heeft een riant overstek waardoor er in de zomer geen zon binnen de strobalen B&B valt. In de winter schijnt de zon onder het dak door naar binnen. De grote glazen puien zorgen voor verbinding met buiten; een mooi terras waar vanaf je de omringende weilanden kunt zien.

Bijzonder aan de B&B is dat zowel de begane-grondvloer, de wanden én het dak zijn opgebouwd uit strobalen. Klik op deze link om de bouw te zien op een youtube-video.

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Wilt u zelf eens ervaren hoe het is om in een strobalen huis te slapen? Op de website van de bed en breakfast www.dewandhorst.nl kunt u hierover meer informatie vinden.

 

De bouw van de Wandhorst in beeld; onderstaande video laat de bijzondere bouwwijze zien waarbij zowel in de vloer, wand als in het dak strobalen geplaatst zijn.

En nog een video; sfeerbeelden van na de oplevering.

photographs by Giesen Architecture & B&B de Wandhorst

Update: Wonen in een strobalen Hooiberg te Geldermalsen

De nul-op-de-meter strobalen Hooiberg te Geldermalsen is in een exemplarisch voorbeeld voor levensloopbestendig en off-grid wonen in een landelijke omgeving.

In een boomgaard is naast een bestaande woning een streekeigen steltenberg, strobalen hooiberg, gebouwd van de natuurlijke materialen stro, kalk en leem, larikshout en riet, op een fundering van schuimbeton. De opdrachtgever heeft de woning in eigen beheer gebouwd en onder andere samengewerkt met leerlingen van ReVaBo en hun leermeester.
De opdrachtgever heeft een geslaagd gevoel over de strobalen hooiberg: de woning wekt meer energie op dan dat er gebruikt wordt. Het energieverbuik van deze grote woning zit op zo’n 6000 tot 6500kWh (gasloos en all electric verwarmd), terwijl de zonnepanelen 9000kWh opwekken. Deze energie wordt terug-geleverd aan het oude huis dat ernaast staat.

Onlangs besteedde het programma ‘BinnensteBuiten’ aandacht aan de strobalen hooiberg. Leuk om te zien hoe de steltenberg eruit ziet als de kersenbloesem bloeit! Bekijk hier de aflevering: Hooiberg Meteren

Meer informatie over de strobalen hooiberg? Kom vrijblijvend bij ons langs in Doetinchem. Mail naar info@giesen.nl of bel 0314 325213. Volg ons ook op facebook en pinterest!

foto’s door: Giesen Architectuur & Paul Versluis.

 

Retraitecentrum bij Amersfoort

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

De gebouwen van het retraitecentrum worden gemaakt met natuurlijke bouwmaterialen zoals stro, hout en leem. De gebouwen zijn  helemaal gelijkvloers, dus voor mindervaliden bereikbaar. Er zijn gemeenschappelijke vertrekken, gastenkamers en een woonhuis gemaakt.

Tiny House plus

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes.

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes en geeft ruimtelijke kwaliteit.

Maak het ecologische tiny house van jezelf; isoleer de wanden met strobalen, of met andere natuurlijke isolatiematerialen. Het is goed toepasbaar in kalkhennepbouw of met houtwol isolatie. Deze biobased tiny house plus is levensloopbestendige van circa 65m2. Gezond, eenvoudig en gelukkig zijn in een woning die helemaal passend gemaakt wordt.

Het Tiny House + woonhuis is goed toepasbaar bij ontwikkelingen zoals Almere Oosterwold in Almere en het Giel Peetershof in Limburg, de Blauwe Stad. Dit is een standaard model, wat wij helemaal op maat kunnen maken voor uw wensen. Samen maken we uw dromen waar!

Landelijk wonen

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

We maken diverse varianten om zo de opdrachtgevers mogelijkheden te laten zien om de woning in te delen. Doormiddel van een uitgewerkt 3D model kun je door de woning lopen met het idee van landelijk wonen.

In elke fase van de bouw kunnen we samenwerken met de opdrachtgever; uiteraard voorzien wij de bouwaanvraag tekeningen. Voor opdrachtgevers die zelf willen meebouwen kunnen we ter plaatse uitleg geven over strobouw, welke techniek en constructie het beste kwaliteit geeft aan de woning.