Eco architectuur met strobalen!

eco architectuur met strobalen, strobouw, restaurant, publiek, giesen architectuur, strobalen, camping, achterhoek, ecologisch, organisch, zelfbouw, design, vormgeving, modern, strak, licht, bouwenmetstrobalen, bouwen met strobalen, strobalenbouw

Bouwen met strobalen én een modern design? Eco architectuur hoeft niet suf te zijn maar kan er eigentijds uit zien. Door onze jarenlange ervaring met strobalenbouw hebben we unieke details gemaakt. Giesen Architectuur & Partners is gespecialiseerd om de wensen van de opdrachtgever te vertalen naar een haalbaar plan waarbij we een droom mogelijk maken.

Een mooi voorbeeld waarin onze know-how naar voren komt is een restaurant bij een een camping in de Achterhoek. Een ecologisch gebouw waarin gasten en bezoekers samen kunnen komen. Het hele plan is vanuit een eco gedachte ontworpen; een sedumdak, strobalen in de wanden en het dak met een houten gebint constructie. Door het grote programma op te delen in twee volumes komt het gebouw minder grootschalig over en ontstaan er gezellige plekken. Bijvoorbeeld de leemkachel; waarbij gasten op een knusse plek lekker buiten kunnen genieten van het landschap.

Het ontwerp is na enkele schetsen geheel in 3D uitgewerkt waarbij samen met de opdrachtgever het gebouw verder ontworpen is. Doordat je er visueel al doorheen kunt lopen krijg je al een goed gevoel welke beleving je straks zult hebben. Doordat we ook vaak tijdens de bouw betrokken zijn; kunnen we goed de kosten inschatten en daarmee rekening houden in het ontwerp proces. In  onderhandelingen met een aannemer kunnen we aantonen wat de mooiste en financieel gunstigste bouwwijze is. Zo komen onze opdrachtgevers niet voor verassingen te staan.

Doordat het gebouw op een natuurlijke glooiing aan de rand van een bos ligt kijk je vanuit het restaurant uit over de weilanden en het nabijgelegen dorp. Door de publieke functie van het gebouw is iedereen welkom om het zelf te ervaren.

Wij kijken uit naar een mooie bouw waarbij er weer een prachtig strobalen gebouw wordt gerealiseerd; eco architectuur met smaak. Blijf onze website of facebook volgen voor nieuwe updates van het bouwproces.

Ecologische Villa te Velp

De ecologische villa in Velp laat zien dat natuurlijk bouwen absoluut niet stoffig hoeft te zijn! Strakke vormgeving waarbij twee volumes over elkaar heen geschoven zijn. Aan de voet van de Stuwwal van de Veluwe is een prachtig woonhuis verrezen.

De hele woning staat op opalen zodat het regenwater onder de ecologische woning door kan stromen. Het flinke dakoverstek houd regen van de gevel vandaan én zorgt voor verkoeling in de zomer. Een spantbeen is doorgezet waarover een dakgoot direct uitkomt in de bosvijver.

Binnen in de woning is een groot dakvenster gemaakt dat zorgt voor veel extra licht; in het midden van de plattegrond. Het licht schijnt door tot de laagste verdieping. Trapspijlen bestaan uit hergebruikte hakbeil stelen.


In de media:

De Gelderlander is tijdens de bouw op bezoek geweest. Een leuk krantenartikel kun je hieronder terugvinden.

In november 2019 besteedde het Houtblad aandacht aan de opgeleverde woning. Een mooi artikel waarin leuke feitjes van het woonhuis staan omschreven. Je kunt het artikel hier lezen. Het artikel was de ideale gelegenheid voor John Ekkelboom om er prachtige foto’s van te maken.

Copyright Foto’s John Ekkelboom (Houtwereld)

Ecologisch zelfbouw huis

zelfbouw, huis, ecologisch, larikshout, achterhoek, giesen, architectuur, larikshout, stucwerk, klein huis, tiny house plus, kleiner huis, wintertuin, kas, houtskeletbouw, houtbouw, duurzaam, verantwoord

Een handige opdrachtgever vroeg onze hulp om een eenvoudig en realistische woning te ontwerpen. Een plan dat geschikt is voor een plan aan de rand van een dorp. Door de smalle kavel hebben we gekozen om een lessenaarsdak toe te passen, eveneens eenvoudig te realiseren. Een carport en wintertuin zorgen voor en speels en harmonieus eindbeeld. 

De wens ontstond om binnen en buiten met elkaar te verbinden, leven op en rond een erf, maar dan in een woonwijk op een compact stukje grond. In plaats van een bergruimte hebben we kasten gesitueerd aan de buitenzijde van het gebouw die in de gevel wegvallen.

Ook de meterkast en technische ruimte zijn van buitenaf te bereiken zodat er een minimale hoeveelheid aan verkeersruimte nodig is in de woning. De woning is een ruimtelijk geheel waar de woonruimte verbonden is met de slaapruimte.

 

Eiken poort van een omgevallen boom

Een omgevallen boom kan tot veel inspiratie leiden. In plaats van het te verstoken als haardhout, hebben we het hergebruikt en er een prachtige poort van gemaakt. Wat eerst aanvoelde als openbare ruimte, is nu een prettig voor-erf geworden.

Aan de hand van een schets is de timmerman aan de slag gegaan. Het hekwerk is voorbereid waarna het in een paar dagen tijd is neergezet.

We vinden het leuk om te ontwerpen met materialen die aanwezig zijn en met mensen samen te werken uit de regio. Het kan een volledig woonhuis zijn, maar een element als een poort is minstens net zo leuk om te ontwerpen!

 

Eco Tiny House

eco tiny house, giesen architectuur, ecologisch, erker, duurzaam, achterhoek, ecologisch bouwen, bouwen met strobalen, wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch, elst, utrecht, oranjerie, kaswoning, kas, glas, zon, licht, overstek, ecologische architectuur

Het ontwerp voor een eco Tiny House speelt in op de wens om kleiner te wonen met een minimale hoeveelheid aan spullen. Wij zien het als uitdaging om ook van een eco Tiny House een volwaardige woning te maken, van alle gemakken en comfort voorzien. De woning wordt opgebouwd uit duurzame, natuurlijke materialen zoals hout, houtisolatie en leemstuc. 

 

Het eco Tiny House is ons kleinste ontwerp voor een kleiner woonhuis en kan mobiel gemaakt worden zodat het verplaatsbaar is. Ook met een minimale vloeroppervlakte hebben wij meerdere slaap- of werkplekken gecreëerd. 

Interesse naar kleiner en natuurlijker wonen? Wilt u dit eco Tiny House model bouwen, of aanpassen naar wens? Benieuwd naar de kosten? Kom eens langs en kijk naar de mogelijkheden! 

Almere Oosterwold: een nieuw erf

wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch

Almere Oosterwold is een broedplaats voor ecologisch bouwen; waarbij volop geëxperimenteerd wordt met andere vormen van bouwen en wonen. De Vierkantshoeve is geslaagd CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) project waar een gezellige, vrije sfeer is gecreëerd zodat iedereen zich thuis kan voelen. De sterke visie van de groep heeft een helder ontwerp geresulteerd.

Samen wonen en leven; mét eigen privacy

De groep opdrachtgevers wilde in Almere Oosterwold als community één amorf erf waar volumes zijn samengesteld met een elk een eigen karakter en verschijningsvorm. Er is ruimte voor eigen input en speelruimte van elke bewoner. Zo zijn bijvoorbeeld de daken divers van vorm en kunnen volumes tevens met diverse materialen afgewerkt worden.

Een buitenplaats met een omsloten binnenplaats; waar entree’s van de geheel ecologisch bebouwde woningen aan grenzen. Rondom de woningen een grote tuin zodat deze geschikt is voor stadslandbouw. De binnenplaats als gemeenschappelijke ruimte; met tuinen die privé af te sluiten zijn. Op een geslaagde wijze een gezonde manier van bouwen voor het individu in een gemeenschap.

Wonen & Werken

Een ander ‘nieuwe’ gedachte is het wonen en werken op dezelfde plek. Een bakkerij, werkplaats en botenloods grenzen aan de moderne hoeve. De werk-gebouwen hebben een stoer en kloek karakter; bijvoorbeeld de daken die met roestende staalplaten bedekt kunnen worden. Ze grenzen aan de doorgaande weg zodat de woningen hier geen last van hebben. Tevens zijn de gebouwen groter dan de woningen. In één van de woningen wordt een B&B ruimte gerealiseerd; om meer mensen te laten genieten van het nieuwe boeren erf in de polder.

Zelfbouw mét een aannemer

Al snel nadat de eerste palen geslagen waren; is de bouwplaats bewoond door de toekomstige bewoners. Op deze manier wordt de tijdsdruk verzacht en heeft de opdrachtgever de mogelijkheid veel zelf te doen. Omdat de bakkerij een belangrijke bron van inkomsten is, is dit fabrieks-volume als eerste gebouwd.

Het is gelijk een proef-model geweest om te zien hoe zelfbouw onder regie van een aannemer werkt.

 

De fundering van alle gebouwen in Almere Oosterwold is in één keer gestort; de gebouwen verrijzen er elk in eigen tempo. Er is een eigen kraan aangeschaft om het werk te vereenvoudigen. Timmermannen hebben een houten steiger gemaakt om op het dak te kunnen werken. De aannemer is gewend met particuliere opdrachtgevers, die meebouwen aan de woning. Al tijdens de bouw is het erf een leuke verblijfplaats,  waar volop gewerkt wordt.

 

In het voorjaar van 2019 zijn gelamineerde houten spanten geplaatst, waarna de wanden zijn opgetrokken in houtskelet. Het stoere fabrieks-volume tekent zich mooi af tegen de populieren bosrand. Het linker dakvlak is vlak gelegd; zodat er ruimte ontstaat voor de woonstudio van de bakker.

De prefab geproduceerde houtconstructie met gelamineerde spanten zijn gevuld met stro en aan beide zijden afgewerkt aan leem. Zo zijn de wanden dampopen en volledig ademend. Ook het stro aan de buitenzijde van het dak is bedekt met een dikke leemlaag.

De binnenzijde van de bakkerij, waarin maar op een klein gedeelte een verdiepingsvloer ligt. Zo ontstaat er een hoge, maar gelijk knusse omgeving die goed aanvoelt.

Vakmanschap zorgt voor fraaie details. Bovenlichten voor een prettige inval van zonlicht in de winter.

In het nieuws: Voorbeeld voor de nieuwe Omgevingswet

De Gemeente Almere heeft onlangs een informatieve film gemaakt met betrekking tot de Omgevingswet. Almere Oosterwold als proeftuin voor de nieuwe regelgeving; waarbij burgers meer ruimte krijgen om hun initiatief te ontwikkelen, samen met anderen. Zelf doen; maar ook meer verbonden zijn met elkaar en samen wonen met je directe leefomgeving. De video heeft mooie shots opgeleverd van de vierkantshoeve.

Bovenstaand twee video-stils die de amorfe structuur van het erf mooi laten zien. Bron: Gemeente Almere.

Neem contact met ons op! 

In Almere Oosterwold ontstaat zo een mooi, ecologisch maar ook modern boeren erf waar gewerkt zal worden. Heeft u ook plannen om in Oosterwold te gaan bouwen, maar twijfelt u over de bouwkosten of kijkt u op tegen het ontwikkel traject? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, vanuit de Achterhoek zijn we gewend om op afstand te werken en laten u graag de mogelijkheden zien.

Gebinten schuurwoning Achterhoek

gebinten schuurwoning achterhoek, biobased houtskelet schuurwoning, houtskelet schuurwoning, schuurwoning, boomstammen, dakpannen, passief bouwen, houtskeletbouw, strobouw, Giesen Architectuur, Doetinchem, Achterhoek, robuust, zelfvoorzienend bouwen, houtskelet, zelfbouw, meebouw, hergebruik, architect, architectuur, groen, ecologisch, natuurlijk, organisch, bio-ecologisch bouwen, modern, wonen, woning, duurzaam, hout gebint, houten gebinten, ruw, robuust, schuurwoning, landelijke woning, licht, stampleem, leemkachel, warm, boeren, boers, erf, gesmoord, eiken gevel, kalkhennep, kalkhennepbouw, gelaagd, aangestampt, gesmoorde dakpan, rondhouten sporen, larikshout, eikenhout, hout, kozijn, licht

De gebinten schuurwoning Achterhoek met een eiken constructie laat zien hoe je ecologisch én modern kunt bouwen. Door het toepassen van een eiken gebint constructie; komen ambacht, lokaal en milieubewust bouwen samen. De landelijke omgeving van de Achterhoek is een prachtig decor waar het ecologische huis zich naadloos in kan integreren.

De gebinten schuurwoning Achterhoek is zo ontworpen dat je er oud in kunt worden. Slapen en baden op de begane grond; extra slaapruimten op de verdieping. Een mooie grote leefruimte waarin in het ontwerp knusse hoeken zijn gemaakt om je in terug te trekken.

Ook buiten zijn er fijne plekjes gemaakt waar je kunt genieten van het achterhoekse landschap. Zo zorgt een veranda voor aangename beleving, waarvan de constructie is opgebouwd uit geschilde boomstammetjes. Het houten terras versterkt de landelijke en natuurlijke uitstraling van de woning.

Het modern vormgegeven woonhuis is niet gemaakt met strobalen, maar is nagenoeg volledig met natuurlijke materialen gebouwd. Eiken gebinten en gevelbekleding, leemstucwerk en houtvezel isolatie materiaal. Zinken regenkettingen zorgen voor een eenvoudige afvoer van het regenwater.

Ecobouw Salland heeft een prachtige kalkhennep-wand gemaakt als afscheiding tussen de woonruimte en een werkplek. Er is geëxperimenteerd met verschillende kleuren die laag voor laag zijn aangebracht. De wand hoeft niet afgewerkt te worden en wordt zo een kunstwerk in de ruimte.

Een detail waarbij de onderzijde van de dakpannen zichtbaar is. De pannen worden gedragen door geschilde rondhouten lariksstammen; dat een robuust en kloek karakter geeft aan de schuurwoning. De kozijnen zijn door de aannemer zelf gemaakt en met een pen-gat verbinding in elkaar gezet.

 

De opdrachtgever heeft een mooie video gemaakt die de bouw van bovenaf in beeld brengt. Ook de tuin is als een landschap ontworpen waarin de woning land.

Retraitecentrum bij Amersfoort

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

De gebouwen van het retraitecentrum worden gemaakt met natuurlijke bouwmaterialen zoals stro, hout en leem. De gebouwen zijn  helemaal gelijkvloers, dus voor mindervaliden bereikbaar. Er zijn gemeenschappelijke vertrekken, gastenkamers en een woonhuis gemaakt.

Tiny House plus

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes.

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes en geeft ruimtelijke kwaliteit.

Maak het ecologische tiny house van jezelf; isoleer de wanden met strobalen, of met andere natuurlijke isolatiematerialen. Het is goed toepasbaar in kalkhennepbouw of met houtwol isolatie. Deze biobased tiny house plus is levensloopbestendige van circa 65m2. Gezond, eenvoudig en gelukkig zijn in een woning die helemaal passend gemaakt wordt.

Het Tiny House + woonhuis is goed toepasbaar bij ontwikkelingen zoals Almere Oosterwold in Almere en het Giel Peetershof in Limburg, de Blauwe Stad. Dit is een standaard model, wat wij helemaal op maat kunnen maken voor uw wensen. Samen maken we uw dromen waar!

Biotel Achterhoek te Lievelde

circulair bouwen, circulair, bouwen met strobalen, strobalenbouw, bouwenmetstrobalen, ecologisch bouwen, ecoarchitectuur, eco architectuur, strawbale architecture, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, straw, wood, houtskelet, hout, kalkhennep, achterhoek, doetinchem, landelijk, ecologisch, milieuvriendelijk, biologisch, natuurlijk, duurzaam, boomstammen, eco architect, zongericht, ontwerpen, overstek, landelijk, boer, erf, erfindeling, erfsituatie, terrein, organiseren, leem, tadelakt, leemstuc, organisch, biotel achterhoek, b&b, lievelde, ekoboerderij, arink, zelfbouw

Herbestemming van een hooiberg bij de Ekoboerderij te Lievelde. Onder de bestaande kap is ‘biotel achterhoek’ in strobalenbouw ontworpen, met vier comfortabele kamers en een kookstudio/proeflokaal waar uitsluitend met eigen producten van de boerderij wordt gewerkt.

De opbouw van de Biotel Achterhoek bij ekoboerderij Arink bestaat uit massieve strobalen wanden afgewerkt met leemstuc. Ook de vloeren zijn uit strobalen opgebouwd, inclusief de beganegrond vloer. Het resultaat is een gezond en gezellig verblijf voor de gasten in een landelijke omgeving. De bouw is eind mei 2015 gestart en opgeleverd in de zomer van 2016.

Benieuwd hoe het slapen in een strobalen gebouw voelt? Kamers zijn te boeken via biotelachterhoek.nl
Ekoboerderij Arink heeft een mooie website met meer informatie over het bedrijf.

foto’s door Ekoboerderij Arink & Giesen Architectuur