Herbestemming van een Boeren Erf

Leegstaande boerderijen met het erf transformeren tot een bruisende plek waar mensen samenkomen, overnachten of mee komen werken op de boerderij. Voor onze opdrachtgever brachten we de mogelijkheden in beeld. Verschillende schuren worden anders aangepakt; verkleind en worden geïsoleerd zodat er andere functies mogelijk zijn.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Divers materiaalgebruik zorgt voor een gezellig en rommelig erf waar geleefd mag worden. Het individueel herkenbaar maken geeft kracht aan de boerderij.

Een beschadigde en minder fraaie gevel wordt bekleed met larikshout, onbehandeld zodat het natuurlijk kan vergrijzen. Een grote opening zorgt dat het daglicht diep in de stal naar binnen valt.

Binnen in de stal blijft de bestaande spantconstructie behouden. De zijgevel wordt opengebroken en wordt voorzien van een mooie raampartij in een robuust eiken balken constructie. In een met strobalen geïsoleerde en gestucte vormt een object in de ruimte.

 

Doorsnede van twee stallen; links worden een centrale keuken met woonkamer en gastenkamers gemaakt. Rechts blijft een werkplaats waarbij alleen ingebouwde ruimten worden geïsoleerd.

Zicht op de oudste schuur met Deel. Deuren blijven in tact en dienen als luiken voor zonwering of afscherming van de openbare weg. Stalen kozijnen worden weggewerkt in een isolerende voorzetwand zodat ze zo min mogelijk het beeld verstoren. Opzij van de stal wordt een bestaande en nieuwe opening gebruikt om de ochtendzon toe te laten in de leefruimte.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Doorkijkje naar binnen, rechts is een wintertuin gemaakt met transparant dak. Dit kan tevens als galerij zorgen. Oude openingen worden hersteld om daglicht toe te laten treden tot de ruimten. Vanaf een eiken trap bereik je de gastenkamers op de verdieping, die in contact met de wintertuin staan. herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Een nieuwere stal, met een typerend houten driescharnier-spant wordt getransformeerd tot bijeenkomst ruimte voor workshops. Nieuwe wanden van strobalen, worden teruggeplaatst in de gevel waardoor er een veranda ontstaat. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijke verspringing in het dak; je kunt zien waar de strobalen isoleren. Een deel van de veranda wordt weer gevuld met een kas.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

De grote staldeur blijft op zijn plek, waar ooit de koeien liepen, is nu een ruimte om bijvoorbeeld yoga te beoefenen. Robuuste houten roldeuren sluiten de stal af en zorgen dat de ruimte niet teveel opwarmt in de zomer.

Almere Oosterwold: een nieuw erf

wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch

Almere Oosterwold is een broedplaats voor ecologisch bouwen; waarbij volop geëxperimenteerd wordt met andere vormen van bouwen en wonen. De Vierkantshoeve is geslaagd CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) project waar een gezellige, vrije sfeer is gecreëerd zodat iedereen zich thuis kan voelen. De sterke visie van de groep heeft een helder ontwerp geresulteerd.

Samen wonen en leven; mét eigen privacy

De groep opdrachtgevers wilde in Almere Oosterwold als community één amorf erf waar volumes zijn samengesteld met een elk een eigen karakter en verschijningsvorm. Er is ruimte voor eigen input en speelruimte van elke bewoner. Zo zijn bijvoorbeeld de daken divers van vorm en kunnen volumes tevens met diverse materialen afgewerkt worden.

Een buitenplaats met een omsloten binnenplaats; waar entree’s van de geheel ecologisch bebouwde woningen aan grenzen. Rondom de woningen een grote tuin zodat deze geschikt is voor stadslandbouw. De binnenplaats als gemeenschappelijke ruimte; met tuinen die privé af te sluiten zijn. Op een geslaagde wijze een gezonde manier van bouwen voor het individu in een gemeenschap.

Wonen & Werken

Een ander ‘nieuwe’ gedachte is het wonen en werken op dezelfde plek. Een bakkerij, werkplaats en botenloods grenzen aan de moderne hoeve. De werk-gebouwen hebben een stoer en kloek karakter; bijvoorbeeld de daken die met roestende staalplaten bedekt kunnen worden. Ze grenzen aan de doorgaande weg zodat de woningen hier geen last van hebben. Tevens zijn de gebouwen groter dan de woningen. In één van de woningen wordt een B&B ruimte gerealiseerd; om meer mensen te laten genieten van het nieuwe boeren erf in de polder.

Zelfbouw mét een aannemer

Al snel nadat de eerste palen geslagen waren; is de bouwplaats bewoond door de toekomstige bewoners. Op deze manier wordt de tijdsdruk verzacht en heeft de opdrachtgever de mogelijkheid veel zelf te doen. Omdat de bakkerij een belangrijke bron van inkomsten is, is dit fabrieks-volume als eerste gebouwd.

Het is gelijk een proef-model geweest om te zien hoe zelfbouw onder regie van een aannemer werkt.

 

De fundering van alle gebouwen in Almere Oosterwold is in één keer gestort; de gebouwen verrijzen er elk in eigen tempo. Er is een eigen kraan aangeschaft om het werk te vereenvoudigen. Timmermannen hebben een houten steiger gemaakt om op het dak te kunnen werken. De aannemer is gewend met particuliere opdrachtgevers, die meebouwen aan de woning. Al tijdens de bouw is het erf een leuke verblijfplaats,  waar volop gewerkt wordt.

 

In het voorjaar van 2019 zijn gelamineerde houten spanten geplaatst, waarna de wanden zijn opgetrokken in houtskelet. Het stoere fabrieks-volume tekent zich mooi af tegen de populieren bosrand. Het linker dakvlak is vlak gelegd; zodat er ruimte ontstaat voor de woonstudio van de bakker.

De prefab geproduceerde houtconstructie met gelamineerde spanten zijn gevuld met stro en aan beide zijden afgewerkt aan leem. Zo zijn de wanden dampopen en volledig ademend. Ook het stro aan de buitenzijde van het dak is bedekt met een dikke leemlaag.

De binnenzijde van de bakkerij, waarin maar op een klein gedeelte een verdiepingsvloer ligt. Zo ontstaat er een hoge, maar gelijk knusse omgeving die goed aanvoelt.

Vakmanschap zorgt voor fraaie details. Bovenlichten voor een prettige inval van zonlicht in de winter.

In het nieuws: Voorbeeld voor de nieuwe Omgevingswet

De Gemeente Almere heeft onlangs een informatieve film gemaakt met betrekking tot de Omgevingswet. Almere Oosterwold als proeftuin voor de nieuwe regelgeving; waarbij burgers meer ruimte krijgen om hun initiatief te ontwikkelen, samen met anderen. Zelf doen; maar ook meer verbonden zijn met elkaar en samen wonen met je directe leefomgeving. De video heeft mooie shots opgeleverd van de vierkantshoeve.

Bovenstaand twee video-stils die de amorfe structuur van het erf mooi laten zien. Bron: Gemeente Almere.

Neem contact met ons op! 

In Almere Oosterwold ontstaat zo een mooi, ecologisch maar ook modern boeren erf waar gewerkt zal worden. Heeft u ook plannen om in Oosterwold te gaan bouwen, maar twijfelt u over de bouwkosten of kijkt u op tegen het ontwikkel traject? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, vanuit de Achterhoek zijn we gewend om op afstand te werken en laten u graag de mogelijkheden zien.

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen in de omgeving van Doetinchem. Eén van onze eerste strobalen gebouwen dat al ruim tien jaar in gebruik is. De B&B is een uitgelezen kans om een strobalen gebouw te ervaren. Het volume is als schuur gebouwd, ondergeschikt aan een oude boerderij in het Achterhoekse landschap.

Het dak heeft een riant overstek waardoor er in de zomer geen zon binnen de strobalen B&B valt. In de winter schijnt de zon onder het dak door naar binnen. De grote glazen puien zorgen voor verbinding met buiten; een mooi terras waar vanaf je de omringende weilanden kunt zien.

Bijzonder aan de B&B is dat zowel de begane-grondvloer, de wanden én het dak zijn opgebouwd uit strobalen. Klik op deze link om de bouw te zien op een youtube-video.

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Wilt u zelf eens ervaren hoe het is om in een strobalen huis te slapen? Op de website van de bed en breakfast www.dewandhorst.nl kunt u hierover meer informatie vinden.

 

De bouw van de Wandhorst in beeld; onderstaande video laat de bijzondere bouwwijze zien waarbij zowel in de vloer, wand als in het dak strobalen geplaatst zijn.

En nog een video; sfeerbeelden van na de oplevering.

photographs by Giesen Architecture & B&B de Wandhorst

Retraitecentrum bij Amersfoort

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

Een ensemble van gebouwen als retraitecentrum bij Amersfoort. In harmonie opgezette nieuw erf dat in het buitengebied bij Amersfoort komt te staan. Het wordt een plek van rust en bezinning, waar natuurlijk materiaalgebruik goed bij aansluit.

De gebouwen van het retraitecentrum worden gemaakt met natuurlijke bouwmaterialen zoals stro, hout en leem. De gebouwen zijn  helemaal gelijkvloers, dus voor mindervaliden bereikbaar. Er zijn gemeenschappelijke vertrekken, gastenkamers en een woonhuis gemaakt.

Tiny House plus

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes.

Het tiny house plus is een oplossing om kleiner te wonen in een volwaardige woning. Ons nieuw ontworpen tiny house plus voldoet aan alle behoeftes en geeft ruimtelijke kwaliteit.

Maak het ecologische tiny house van jezelf; isoleer de wanden met strobalen, of met andere natuurlijke isolatiematerialen. Het is goed toepasbaar in kalkhennepbouw of met houtwol isolatie. Deze biobased tiny house plus is levensloopbestendige van circa 65m2. Gezond, eenvoudig en gelukkig zijn in een woning die helemaal passend gemaakt wordt.

Het Tiny House + woonhuis is goed toepasbaar bij ontwikkelingen zoals Almere Oosterwold in Almere en het Giel Peetershof in Limburg, de Blauwe Stad. Dit is een standaard model, wat wij helemaal op maat kunnen maken voor uw wensen. Samen maken we uw dromen waar!

Landelijk wonen

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

We maken diverse varianten om zo de opdrachtgevers mogelijkheden te laten zien om de woning in te delen. Doormiddel van een uitgewerkt 3D model kun je door de woning lopen met het idee van landelijk wonen.

In elke fase van de bouw kunnen we samenwerken met de opdrachtgever; uiteraard voorzien wij de bouwaanvraag tekeningen. Voor opdrachtgevers die zelf willen meebouwen kunnen we ter plaatse uitleg geven over strobouw, welke techniek en constructie het beste kwaliteit geeft aan de woning.

Biobased Kantoor

Biobased Kantoor schuurkantoor

Biobased kantoor dat onder de rook van Rotterdam gebouwd zal worden. Ons model voor de schuurwoning is hiervoor als aanleiding gebruikt.

De strobouw wanden  van het biobased kantoor worden afgewerkt met leem, kalk en hout geven een stoere maar ook vriendelijke uitstraling aan het gebouw. Buiten de Achterhoek vinden we het leuk om in heel Nederland mooie strobalen gebouwen neer te zetten! We komen graag naar u toe om ter plekke de locatie te bekijken. Zo zijn we nu al actief in de omgeving van Rotterdam, Almere (Oosterwold), Utrecht en Gelderland. Wij hebben in de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd om te ontwerpen op landelijke locaties, op erven, bij boerderijen.

Biobased Schuurwoning

bouwen met strobalen biobased schuurwoning

Voor iedereen die landelijk wil wonen hebben wij nu een biobased schuurwoning ontwikkeld. Dit gebouw is te maken onder hetzelfde principe als ons strobalenhuis; een kant en klaar pakket wat op locatie wordt geleverd. Voor een vast bedrag kunt u bij ons het hele pakket afnemen.

De schuurwoning bestaat natuurlijk uit strobalen als isolatiemateriaal, gebouwd met een houten skelet. Zelfs de verdiepingsvloeren en daken bestaan uit strobalen! Deze woning past goed in een landelijke omgeving en zal wellicht makkelijker door de welstandscommissie komen. De zuidgevel zal bestaan uit een enorme glazen gevel, die de woning van warmte kan voorzien.

Bij de standaardtekeningen is beneden een berging en bijkeuken gesitueerd en zijn er op de verdieping drie slaap/werkkamers plus een badkamer. De achter- of zon-zijde is voorzien van een volledig glazen gevel om zo optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon. De intieme loggia die zich aan de voorzijde bevindt kan afgesloten worden door middel van een houten hekwerk.

De afbeeldingen tonen het standaardmodel; echter is het altijd mogelijk om de woning naar uw smaak en wensen aan te passen. Zo is het mogelijk de kamer-indeling te wijzigen of om bijvoorbeeld een slaap- en badkamer op de begane-grond te maken zodat de woning levensloop bestendig is. Neem gerust contact met ons door te mailen naar info@giesen.nl. Of bel naar 0314-325213 als u vragen heeft, of door ons op de hoogte gehouden wilt worden. Langskomen tijdens de architectuurwinkel mag ook altijd!

 

Giesen Architectuur & Partners bouwt voort op 20 jaar ervaring met het bouwen van ecologische materialen, zoals strobalen, houtvezel, vlaswol, gelamineerde houtconstructies, schuimbeton, etc…

Ecologisch bouwen wordt architectuur, met zijn karakteristieke detaillering. Dampopen, ademende buitengevels, zonder folies en kunststof. Biobased, stralingsvrij, co2 neutraal, 0-energie en met lokale grondstoffen te bouwen; u bepaalt ons ambitieniveau! 

Wij laten ons zoals de schuurwoning graag uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Volg ons ook op facebook en pinterest

 

photographs by Giesen Architecture