Eco architectuur met strobalen!

eco architectuur met strobalen, strobouw, restaurant, publiek, giesen architectuur, strobalen, camping, achterhoek, ecologisch, organisch, zelfbouw, design, vormgeving, modern, strak, licht, bouwenmetstrobalen, bouwen met strobalen, strobalenbouw

Bouwen met strobalen én een modern design? Eco architectuur hoeft niet suf te zijn maar kan er eigentijds uit zien. Door onze jarenlange ervaring met strobalenbouw hebben we unieke details gemaakt. Giesen Architectuur & Partners is gespecialiseerd om de wensen van de opdrachtgever te vertalen naar een haalbaar plan waarbij we een droom mogelijk maken.

Een mooi voorbeeld waarin onze know-how naar voren komt is een restaurant bij een een camping in de Achterhoek. Een ecologisch gebouw waarin gasten en bezoekers samen kunnen komen. Het hele plan is vanuit een eco gedachte ontworpen; een sedumdak, strobalen in de wanden en het dak met een houten gebint constructie. Door het grote programma op te delen in twee volumes komt het gebouw minder grootschalig over en ontstaan er gezellige plekken. Bijvoorbeeld de leemkachel; waarbij gasten op een knusse plek lekker buiten kunnen genieten van het landschap.

Het ontwerp is na enkele schetsen geheel in 3D uitgewerkt waarbij samen met de opdrachtgever het gebouw verder ontworpen is. Doordat je er visueel al doorheen kunt lopen krijg je al een goed gevoel welke beleving je straks zult hebben. Doordat we ook vaak tijdens de bouw betrokken zijn; kunnen we goed de kosten inschatten en daarmee rekening houden in het ontwerp proces. In  onderhandelingen met een aannemer kunnen we aantonen wat de mooiste en financieel gunstigste bouwwijze is. Zo komen onze opdrachtgevers niet voor verassingen te staan.

Doordat het gebouw op een natuurlijke glooiing aan de rand van een bos ligt kijk je vanuit het restaurant uit over de weilanden en het nabijgelegen dorp. Door de publieke functie van het gebouw is iedereen welkom om het zelf te ervaren.

Wij kijken uit naar een mooie bouw waarbij er weer een prachtig strobalen gebouw wordt gerealiseerd; eco architectuur met smaak. Blijf onze website of facebook volgen voor nieuwe updates van het bouwproces.

Tiny House XL

ecologisch, tiny house, biobased, duurzaam, architectuur, orga, Giesen, Doetinchem, achterhoek, woonbeurs, zelfbouw

Het Tiny House XL voldoet aan de wens om kleiner en ecologisch te wonen. Een klein en compact huis dat volledig is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Tiny houses zijn immens populair; echter twijfel je wellicht of de maat niet te klein is. Het tiny house XL heeft een aparte slaap- en badkamer op de verdieping. De begane grond is vrij indeelbaar. Ook is het mogelijk om een serre of wintertuin aan te bouwen voor extra leefruimte.

Het binnen en buitengevoel wordt versterkt door een grote pui op de zuid- en westzijde. Door de versprongen kap valt er veel daglicht bovenin de woning. Het ligt sijpelt langs de slaapruimte naar de woonkamer toe. Een flink overstek zorgt voor voldoende schaduw in de zomer.

Door optimaal gebruik te maken van de ruimte is een rechte steektrap met tussenbordes in een erker geplaatst. Vanuit de erker kijk je langs de woning op naar de openbare weg. De plattegrond blijft zo vrij van opstakels.

Het tiny house xl is volledig opgebouwd uit natuurlijke en duurzame materialen. Het kan eveneens gebouw worden met (prefab) stropanelen, maar als uitgangspunt is er een dunnere houtskelet bouw wande gebruikt. Deze wand wordt opgevuld met schapenwol, metisse (gerecyclede kleding), inblaas stro, houtwol, noem maar op!

 Interesse naar kleiner en natuurlijker wonen? Wilt u dit Tiny House XL model bouwen, of aanpassen naar wens? Benieuwd naar de kosten? Kom eens langs en kijk naar de mogelijkheden! 

Kleine Schuurwoning

loggia van de kleine schuurwoning in almere oosterwold

Een kleine schuurwoning ontworpen aan de hand van onze Biobased Schuurwoning. Dit comfortabele huis, opgebouwd uit prefab strobouw elementen is levensloop bestendig met een slaap- en badkamer op de begane grond. En met een totale leefoppervlakte van ruim 100 vierkante meter!

Op aanvraag kunnen we een kostenraming laten zien, zodat je kunt zien wat je kwijt bent voor zo’n dergelijke woning. Ook bijkomende kosten brengen we voor u in beeld, zodat u weet waar u aan toe bent.

De woning is extreem goed geïsoleerd met Rc waardes van rondom 8,0 (de huidige eis ligt tussen 3,5 voor vloeren, 4,5 voor wanden en 6 voor daken). Met weinig installaties kun je hier een all electric 0-energie huis van maken. En niet onbelangrijk; het fijne comfort van een ecologische woning!

Bepaal helemaal zelf hoe je in de kleine schuurwoning woont, bouw je zelf mee of laat je alles prefabriceren? Laat dit ontwerp je inspireren om je eigen droomwoning te realiseren. Dit ontwerp is heel goed toepasbaar binnen de ontwikkelingen van Almere Oosterwold. Giesen Architectuur maakt dit plan graag passend aan al uw wensen!

Meer informatie over onze kleine schuurwoning? Kom vrijblijvend bij ons langs in Doetinchem. Mail naar info@giesen.nl of bel 0314 32 52 13.

Ecologisch zelfbouw huis

zelfbouw, huis, ecologisch, larikshout, achterhoek, giesen, architectuur, larikshout, stucwerk, klein huis, tiny house plus, kleiner huis, wintertuin, kas, houtskeletbouw, houtbouw, duurzaam, verantwoord

Een handige opdrachtgever vroeg onze hulp om een eenvoudig en realistische woning te ontwerpen. Een plan dat geschikt is voor een plan aan de rand van een dorp. Door de smalle kavel hebben we gekozen om een lessenaarsdak toe te passen, eveneens eenvoudig te realiseren. Een carport en wintertuin zorgen voor en speels en harmonieus eindbeeld. 

De wens ontstond om binnen en buiten met elkaar te verbinden, leven op en rond een erf, maar dan in een woonwijk op een compact stukje grond. In plaats van een bergruimte hebben we kasten gesitueerd aan de buitenzijde van het gebouw die in de gevel wegvallen.

Ook de meterkast en technische ruimte zijn van buitenaf te bereiken zodat er een minimale hoeveelheid aan verkeersruimte nodig is in de woning. De woning is een ruimtelijk geheel waar de woonruimte verbonden is met de slaapruimte.

 

Herbestemming van een Boeren Erf

Leegstaande boerderijen met het erf transformeren tot een bruisende plek waar mensen samenkomen, overnachten of mee komen werken op de boerderij. Voor onze opdrachtgever brachten we de mogelijkheden in beeld. Verschillende schuren worden anders aangepakt; verkleind en worden geïsoleerd zodat er andere functies mogelijk zijn.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Divers materiaalgebruik zorgt voor een gezellig en rommelig erf waar geleefd mag worden. Het individueel herkenbaar maken geeft kracht aan de boerderij.

Een beschadigde en minder fraaie gevel wordt bekleed met larikshout, onbehandeld zodat het natuurlijk kan vergrijzen. Een grote opening zorgt dat het daglicht diep in de stal naar binnen valt.

Binnen in de stal blijft de bestaande spantconstructie behouden. De zijgevel wordt opengebroken en wordt voorzien van een mooie raampartij in een robuust eiken balken constructie. In een met strobalen geïsoleerde en gestucte vormt een object in de ruimte.

 

Doorsnede van twee stallen; links worden een centrale keuken met woonkamer en gastenkamers gemaakt. Rechts blijft een werkplaats waarbij alleen ingebouwde ruimten worden geïsoleerd.

Zicht op de oudste schuur met Deel. Deuren blijven in tact en dienen als luiken voor zonwering of afscherming van de openbare weg. Stalen kozijnen worden weggewerkt in een isolerende voorzetwand zodat ze zo min mogelijk het beeld verstoren. Opzij van de stal wordt een bestaande en nieuwe opening gebruikt om de ochtendzon toe te laten in de leefruimte.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Doorkijkje naar binnen, rechts is een wintertuin gemaakt met transparant dak. Dit kan tevens als galerij zorgen. Oude openingen worden hersteld om daglicht toe te laten treden tot de ruimten. Vanaf een eiken trap bereik je de gastenkamers op de verdieping, die in contact met de wintertuin staan. herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

Een nieuwere stal, met een typerend houten driescharnier-spant wordt getransformeerd tot bijeenkomst ruimte voor workshops. Nieuwe wanden van strobalen, worden teruggeplaatst in de gevel waardoor er een veranda ontstaat. Hierdoor ontstaat er een aantrekkelijke verspringing in het dak; je kunt zien waar de strobalen isoleren. Een deel van de veranda wordt weer gevuld met een kas.

herbestemming boeren erf achterhoek giesen architectuur

De grote staldeur blijft op zijn plek, waar ooit de koeien liepen, is nu een ruimte om bijvoorbeeld yoga te beoefenen. Robuuste houten roldeuren sluiten de stal af en zorgen dat de ruimte niet teveel opwarmt in de zomer.

Eco Tiny House

eco tiny house, giesen architectuur, ecologisch, erker, duurzaam, achterhoek, ecologisch bouwen, bouwen met strobalen, wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch, elst, utrecht, oranjerie, kaswoning, kas, glas, zon, licht, overstek, ecologische architectuur

Het ontwerp voor een eco Tiny House speelt in op de wens om kleiner te wonen met een minimale hoeveelheid aan spullen. Wij zien het als uitdaging om ook van een eco Tiny House een volwaardige woning te maken, van alle gemakken en comfort voorzien. De woning wordt opgebouwd uit duurzame, natuurlijke materialen zoals hout, houtisolatie en leemstuc. 

 

Het eco Tiny House is ons kleinste ontwerp voor een kleiner woonhuis en kan mobiel gemaakt worden zodat het verplaatsbaar is. Ook met een minimale vloeroppervlakte hebben wij meerdere slaap- of werkplekken gecreëerd. 

Interesse naar kleiner en natuurlijker wonen? Wilt u dit eco Tiny House model bouwen, of aanpassen naar wens? Benieuwd naar de kosten? Kom eens langs en kijk naar de mogelijkheden! 

Ecologisch bouwen in Elst (Utrecht)

Ecologisch bouwen met strobalen doen we niet alleen in de Achterhoek, maar zo ook Elst, provincie Utrecht. De bouw van de oranjerie woning met wintertuin is in volle gang! Er is een betonnen kelder gemaakt onder de leefruimte.

Deze is afgedekt met een strobalen vloer zodat ruimtes los van elkaar geïsoleerd worden. De houtconstructie is helemaal in een werkplaats voorbereid. De vloer- en dakelementen zijn van te voren al gevuld met strobalen. Op dit moment is al het stro geplaatst en is de aannemer bezig met het afwerken van de wanden met leemstuc.

De ecologische oranjerie woning heeft een wintertuin als overgang tussen binnen en buiten. Dit zorgt voor extra leefcomfort. Een fijne veranda op het zuiden, en lichte kamer, een organisch en natuurlijk en gezonde woning. Het ontwerp heeft oog voor de kwaliteiten waarin onderdelen het oude erf zijn meegenomen in de nieuwbouw.

Tijdens de bouw is gewerkt met strobalen vloerdozen die in een hal zijn geprefabriceerd. Het stro in de wanden is in de bouw aangebracht en aan beide zijde afgewerkt met leemstuc. De gehele buitengevel wordt nog bekleed met hout.

Het effect van de zon is zichtbaar al waarneembaar in het gebouw. De zon rijkt in het najaar tot ver in de plattegrond terwijl het in de zomer uit de woning blijft zodat opwarming wordt voorkomen.

De Oranjerie woning in Elst laat zien dat wij ons graag laten uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Houd op ons de hoogte op facebook en pinterest voor de laatste ontwikkelingen!

Almere Oosterwold: een nieuw erf

wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch

Almere Oosterwold is een broedplaats voor ecologisch bouwen; waarbij volop geëxperimenteerd wordt met andere vormen van bouwen en wonen. De Vierkantshoeve is geslaagd CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) project waar een gezellige, vrije sfeer is gecreëerd zodat iedereen zich thuis kan voelen. De sterke visie van de groep heeft een helder ontwerp geresulteerd.

Samen wonen en leven; mét eigen privacy

De groep opdrachtgevers wilde in Almere Oosterwold als community één amorf erf waar volumes zijn samengesteld met een elk een eigen karakter en verschijningsvorm. Er is ruimte voor eigen input en speelruimte van elke bewoner. Zo zijn bijvoorbeeld de daken divers van vorm en kunnen volumes tevens met diverse materialen afgewerkt worden.

Een buitenplaats met een omsloten binnenplaats; waar entree’s van de geheel ecologisch bebouwde woningen aan grenzen. Rondom de woningen een grote tuin zodat deze geschikt is voor stadslandbouw. De binnenplaats als gemeenschappelijke ruimte; met tuinen die privé af te sluiten zijn. Op een geslaagde wijze een gezonde manier van bouwen voor het individu in een gemeenschap.

Wonen & Werken

Een ander ‘nieuwe’ gedachte is het wonen en werken op dezelfde plek. Een bakkerij, werkplaats en botenloods grenzen aan de moderne hoeve. De werk-gebouwen hebben een stoer en kloek karakter; bijvoorbeeld de daken die met roestende staalplaten bedekt kunnen worden. Ze grenzen aan de doorgaande weg zodat de woningen hier geen last van hebben. Tevens zijn de gebouwen groter dan de woningen. In één van de woningen wordt een B&B ruimte gerealiseerd; om meer mensen te laten genieten van het nieuwe boeren erf in de polder.

Zelfbouw mét een aannemer

Al snel nadat de eerste palen geslagen waren; is de bouwplaats bewoond door de toekomstige bewoners. Op deze manier wordt de tijdsdruk verzacht en heeft de opdrachtgever de mogelijkheid veel zelf te doen. Omdat de bakkerij een belangrijke bron van inkomsten is, is dit fabrieks-volume als eerste gebouwd.

Het is gelijk een proef-model geweest om te zien hoe zelfbouw onder regie van een aannemer werkt.

 

De fundering van alle gebouwen in Almere Oosterwold is in één keer gestort; de gebouwen verrijzen er elk in eigen tempo. Er is een eigen kraan aangeschaft om het werk te vereenvoudigen. Timmermannen hebben een houten steiger gemaakt om op het dak te kunnen werken. De aannemer is gewend met particuliere opdrachtgevers, die meebouwen aan de woning. Al tijdens de bouw is het erf een leuke verblijfplaats,  waar volop gewerkt wordt.

 

In het voorjaar van 2019 zijn gelamineerde houten spanten geplaatst, waarna de wanden zijn opgetrokken in houtskelet. Het stoere fabrieks-volume tekent zich mooi af tegen de populieren bosrand. Het linker dakvlak is vlak gelegd; zodat er ruimte ontstaat voor de woonstudio van de bakker.

De prefab geproduceerde houtconstructie met gelamineerde spanten zijn gevuld met stro en aan beide zijden afgewerkt aan leem. Zo zijn de wanden dampopen en volledig ademend. Ook het stro aan de buitenzijde van het dak is bedekt met een dikke leemlaag.

De binnenzijde van de bakkerij, waarin maar op een klein gedeelte een verdiepingsvloer ligt. Zo ontstaat er een hoge, maar gelijk knusse omgeving die goed aanvoelt.

Vakmanschap zorgt voor fraaie details. Bovenlichten voor een prettige inval van zonlicht in de winter.

In het nieuws: Voorbeeld voor de nieuwe Omgevingswet

De Gemeente Almere heeft onlangs een informatieve film gemaakt met betrekking tot de Omgevingswet. Almere Oosterwold als proeftuin voor de nieuwe regelgeving; waarbij burgers meer ruimte krijgen om hun initiatief te ontwikkelen, samen met anderen. Zelf doen; maar ook meer verbonden zijn met elkaar en samen wonen met je directe leefomgeving. De video heeft mooie shots opgeleverd van de vierkantshoeve.

Bovenstaand twee video-stils die de amorfe structuur van het erf mooi laten zien. Bron: Gemeente Almere.

Neem contact met ons op! 

In Almere Oosterwold ontstaat zo een mooi, ecologisch maar ook modern boeren erf waar gewerkt zal worden. Heeft u ook plannen om in Oosterwold te gaan bouwen, maar twijfelt u over de bouwkosten of kijkt u op tegen het ontwikkel traject? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, vanuit de Achterhoek zijn we gewend om op afstand te werken en laten u graag de mogelijkheden zien.

Gebinten schuurwoning Achterhoek

gebinten schuurwoning achterhoek, biobased houtskelet schuurwoning, houtskelet schuurwoning, schuurwoning, boomstammen, dakpannen, passief bouwen, houtskeletbouw, strobouw, Giesen Architectuur, Doetinchem, Achterhoek, robuust, zelfvoorzienend bouwen, houtskelet, zelfbouw, meebouw, hergebruik, architect, architectuur, groen, ecologisch, natuurlijk, organisch, bio-ecologisch bouwen, modern, wonen, woning, duurzaam, hout gebint, houten gebinten, ruw, robuust, schuurwoning, landelijke woning, licht, stampleem, leemkachel, warm, boeren, boers, erf, gesmoord, eiken gevel, kalkhennep, kalkhennepbouw, gelaagd, aangestampt, gesmoorde dakpan, rondhouten sporen, larikshout, eikenhout, hout, kozijn, licht

De gebinten schuurwoning Achterhoek met een eiken constructie laat zien hoe je ecologisch én modern kunt bouwen. Door het toepassen van een eiken gebint constructie; komen ambacht, lokaal en milieubewust bouwen samen. De landelijke omgeving van de Achterhoek is een prachtig decor waar het ecologische huis zich naadloos in kan integreren.

De gebinten schuurwoning Achterhoek is zo ontworpen dat je er oud in kunt worden. Slapen en baden op de begane grond; extra slaapruimten op de verdieping. Een mooie grote leefruimte waarin in het ontwerp knusse hoeken zijn gemaakt om je in terug te trekken.

Ook buiten zijn er fijne plekjes gemaakt waar je kunt genieten van het achterhoekse landschap. Zo zorgt een veranda voor aangename beleving, waarvan de constructie is opgebouwd uit geschilde boomstammetjes. Het houten terras versterkt de landelijke en natuurlijke uitstraling van de woning.

Het modern vormgegeven woonhuis is niet gemaakt met strobalen, maar is nagenoeg volledig met natuurlijke materialen gebouwd. Eiken gebinten en gevelbekleding, leemstucwerk en houtvezel isolatie materiaal. Zinken regenkettingen zorgen voor een eenvoudige afvoer van het regenwater.

Ecobouw Salland heeft een prachtige kalkhennep-wand gemaakt als afscheiding tussen de woonruimte en een werkplek. Er is geëxperimenteerd met verschillende kleuren die laag voor laag zijn aangebracht. De wand hoeft niet afgewerkt te worden en wordt zo een kunstwerk in de ruimte.

Een detail waarbij de onderzijde van de dakpannen zichtbaar is. De pannen worden gedragen door geschilde rondhouten lariksstammen; dat een robuust en kloek karakter geeft aan de schuurwoning. De kozijnen zijn door de aannemer zelf gemaakt en met een pen-gat verbinding in elkaar gezet.

 

De opdrachtgever heeft een mooie video gemaakt die de bouw van bovenaf in beeld brengt. Ook de tuin is als een landschap ontworpen waarin de woning land.

KALKHENNEP: Utilitair bijeenkomst gebouw

Voor een utilitair bijeenkomst gebouw hebben we wanden opgebouwd uit kalkhennep vezels. Er wordt eerst een bekisting getimmerd waarbinnen het kalkhennep gestampt kan worden. Door met verschillende toevoegingen te werken wordt de gelaagdheid zichtbaar en ontstaat er een prachtig kunstwerk.

De wanden van het paviljoen worden rond gevormd waardoor er centraal punt ontstaat. Een robuuste volhouten constructie die het dak draagt staat in een strak grid in contrast met de organische vormen van de kalkhennep wanden.

Naast strobouw richten wij ons ook op andere natuurlijke materialen. Twijfelt u over welke materialen u wilt en kunt gebruiken? Kom gerust langs om te brainstormen met ons!