Schuurwoning Oldenzaal Twente

schuurwoning oldenzaal, twente, overijssel, giesen architectuur, bouwen met strobalen, ecologisch, orio, oosterwold, lievingerveld, zelfbouw, houtskelet, gebinten, natuurlijk, organisch, duurzaam, architectuur

Schuurwoning Oldenzaal wordt op dit moment gebouwd in Twente. Een ecologisch design voor een duurzame woning waaraan zelf mee geklust wordt. Een compact volume waarin alle ruimtes zitten die voor een volwaardige woning zorgen.

De schuurwoning Oldenzaal heeft een robuust houten structuur wordt afgewerkt met speelse lariks gevelplanken; en kalkstucwerk. Rolluiken voor de ramen doorbreken de gevel en waarborgen een veilig gevoel in de woning. Door de spleetjes kan nog daglicht naar binnen vallen. De balklaag van de verdiepingsvloer blijft nog in het zicht van de leefruimte waardoor er een stoere maar tevens intieme sfeer ontstaat.

Aan de schuurwoning Oldenzaal wordt door onze opdrachtgever zelf meegebouwd om de woning te realiseren. Door zelfbouw kun je kosten besparen én het maakt het bouwproces leuk.

De bouw is gestart! Als architect werken we in een team samen  met onze opdrachtgever, Timberliving als hoofdaannemer en PrefabStrobouw als leverancier van de strobalen elementen.  De strobalen elementen zijn al in vooraf in een loods in een houtskelet constructie geplaatst én afgewerkt met leem en kalkstuc. Op de bouwplaats is het casco in slechts één werkweek gemonteerd.

De lokale media heeft de bouw van de ecologische woning opgepakt. Het ‘Hart van Oldenzaal’ besteedde er aandacht aan in een mooi artikel:
hartvanoldenzaal.nl

Wij laten ons zoals de zelfbouw woning graag uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Volg ons ook op facebook en pinterest

Kijkje onder de sfeervolle veranda; met een groten glazen gevel waardoor veel daglicht binnentreedt in de woning.

kalkhennep aanbouw in Doetinchem

ecologische kalkhennep aanbouw, kalkhennep, Doetinchem, Giesen Architectuur, eco, duurzaam, natuurlijk, organisch, kalkhennepbouw, strobouw, overstek, modern, design,

Een ecologische kalkhennep aanbouw aan een woonhuis dat met kalkhennep gebouwd gaat worden. In een massieve vorm van kalkhennep  worden sparingen gemaakt waar bijvoorbeeld het toilet, wastafel, keuken en zitje in komen. Er wordt geëxperimenteerd met het materiaal; een mengsel van luchtkalk en hennepvezels wordt in lagen gestort. Deze gelaagdheid levert van zichzelf een prachtig natuurlijke geheel op. De gevels worden niet verder afgewerkt, zodat de structuur van het materiaal zichtbaar blijft.

De plattegrond van de ecologische aanbouw is langgerekt waarbij het makkelijk is om het op verschillende manieren in te richten. Er komt geen hal, je staat direct in de ruimte, waardoor het geheel ruimtelijk, flexibel en multifunctioneel blijft. Eikenhouten schuifdeuren kunnen gebruikt worden als entree, of om frisse lucht in de ruimte te krijgen. Tevens zorgt een dakraam voor ventilatie en schone lucht. Doordat de aanbouw in een groene en natuurlijke omgeving wordt gebouwd, wordt er rondom een triple glazen gevel gemaakt.

Een groot overstek zorgt voor voldoende schaduw in de zomer. In de winter zorgt het glas voor passieve warmte opwekking en komt er veel zonlicht binnen. Doordat er straks klimplanten over het dak zullen groeien, is er nog meer schaduw in de plattegrond tijdens de warmste dagen. Het dak wordt groen; naast klimplanten zal er ook sedum en gras op het dak aanlegt worden. De kalkhennep aanbouw laat zien hoe je aan een bestaand woonhuis een duurzame uitbreiding kunt maken. Strak, modern vormgegeven, waarbij de vorm functioneel en goed indeelbaar is.

De bouw is inmiddels gestart; de fundering is nog traditioneel. De bovenbouw van de kalkhennep aanbouw wordt zo duurzaam en milieuvriendelijk opgebouwd. Het dak wordt geïsoleerd met strobalen, deze worden in een houtconstructie geplaatst.

Volg onze website om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, of neem contact met ons op als u meer wil weten over de bijzondere bouwmethodes.

Aardbeving bestendig bouwen in Loppersum

Strobouw als voorbeeld voor aardbeving bestendig bouwen; zoals in Loppersum. Opdrachtgevers uit het Noorden van Nederland, Groningen, waren op zoek naar een ecologisch design. In een terpdorp in de gemeente Loppersum is een prachtige locatie waarin het ontwerp is ingebed.

Een plan binnen een historisch dorpsgezicht waarbij de welstand positief over heeft geoordeeld. Het aardbeving bestendige ontwerp voegt zich in het landschap; door een bakstenen plint en heeft de uitstraling van een grote schuur.

De schuurwoning is opgebouwd uit strobalen elementen waarbij de mogelijkheid bestaat om dit met prefab strobouw te doen. De wanden worden afgewerkt met leemstuc aan de binnenzijde en bekleed met vergrijsde larikshouten gevelbekleding aan de buitenkant. Een eiken spant draagt zorgt voor een sfeervolle constructie van de woning.

Een fors overstek op het westen geeft een fijne veranda waar je kunt genieten van de ondergaande zon. Openslaande deuren waaraan de keukentafel aansluit; als centrale plek in het woonhuis. Op een eigentijdse wijze wordt nagedacht over het weren van de zon in de zomer; waarbij deze in de winter juist wel naar binnen mag schijnen.

De schuur staat vrij van de woning; waarbij een houten hekwerk zorgt voor een afsluiting naar de openbare weg. Er wordt zo een erf gemaakt; met plek voor een boom die de ruimte krijgt. Een notenboom zorgt voor verkoeling in de zomer en kan insecten weren; wat van oudsher thuis hoort op een boeren erf. Aardbeving bestendig bouwen in stijl.

De opdrachtgevers zijn blij met het resultaat en onze werkwijze waarbij we intensief met elkaar samen hebben gewerkt;

Je hebt samen een droom, niet concreet wetende hoe die droom vormgegeven wordt, maar iets duurzaams bouwen; dat was de uitdaging.

We konden altijd bellen en waren welkom op kantoor, geen aanpassing was te veel en creatieve oplossingen werden moeiteloos doorgevoerd. Een prachtig ontwerp was het resultaat.

 

Kleine Schuurwoning

loggia van de kleine schuurwoning in almere oosterwold

Een kleine schuurwoning ontworpen aan de hand van onze Biobased Schuurwoning. Dit comfortabele huis, opgebouwd uit prefab strobouw elementen is levensloop bestendig met een slaap- en badkamer op de begane grond. En met een totale leefoppervlakte van ruim 100 vierkante meter!

Op aanvraag kunnen we een kostenraming laten zien, zodat je kunt zien wat je kwijt bent voor zo’n dergelijke woning. Ook bijkomende kosten brengen we voor u in beeld, zodat u weet waar u aan toe bent.

De woning is extreem goed geïsoleerd met Rc waardes van rondom 8,0 (de huidige eis ligt tussen 3,5 voor vloeren, 4,5 voor wanden en 6 voor daken). Met weinig installaties kun je hier een all electric 0-energie huis van maken. En niet onbelangrijk; het fijne comfort van een ecologische woning!

Bepaal helemaal zelf hoe je in de kleine schuurwoning woont, bouw je zelf mee of laat je alles prefabriceren? Laat dit ontwerp je inspireren om je eigen droomwoning te realiseren. Dit ontwerp is heel goed toepasbaar binnen de ontwikkelingen van Almere Oosterwold. Giesen Architectuur maakt dit plan graag passend aan al uw wensen!

Meer informatie over onze kleine schuurwoning? Kom vrijblijvend bij ons langs in Doetinchem. Mail naar info@giesen.nl of bel 0314 32 52 13.

Ecologisch bouwen in Elst (Utrecht)

Ecologisch bouwen met strobalen doen we niet alleen in de Achterhoek, maar zo ook Elst, provincie Utrecht. De bouw van de oranjerie woning met wintertuin is in volle gang! Er is een betonnen kelder gemaakt onder de leefruimte.

Deze is afgedekt met een strobalen vloer zodat ruimtes los van elkaar geïsoleerd worden. De houtconstructie is helemaal in een werkplaats voorbereid. De vloer- en dakelementen zijn van te voren al gevuld met strobalen. Op dit moment is al het stro geplaatst en is de aannemer bezig met het afwerken van de wanden met leemstuc.

De ecologische oranjerie woning heeft een wintertuin als overgang tussen binnen en buiten. Dit zorgt voor extra leefcomfort. Een fijne veranda op het zuiden, en lichte kamer, een organisch en natuurlijk en gezonde woning. Het ontwerp heeft oog voor de kwaliteiten waarin onderdelen het oude erf zijn meegenomen in de nieuwbouw.

Tijdens de bouw is gewerkt met strobalen vloerdozen die in een hal zijn geprefabriceerd. Het stro in de wanden is in de bouw aangebracht en aan beide zijde afgewerkt met leemstuc. De gehele buitengevel wordt nog bekleed met hout.

Het effect van de zon is zichtbaar al waarneembaar in het gebouw. De zon rijkt in het najaar tot ver in de plattegrond terwijl het in de zomer uit de woning blijft zodat opwarming wordt voorkomen.

De Oranjerie woning in Elst laat zien dat wij ons graag laten uitdagen in het ontwerpen met natuurlijke materialen! Houd op ons de hoogte op facebook en pinterest voor de laatste ontwikkelingen!

Almere Oosterwold: een nieuw erf

wonen in oosterwold, oosterwold, circulair, almere oosterwold, levensloopbestendig, strobouw, strobalenbouw, bouwen met strobalen, ecologisch bouwen, architectuur, eco architectuur, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, kalkhennep, zelfbouw, strobouw, bouwen met strobalen, achterhoek, doetinchem, landelijk ecologisch, milieuvriendelijk, natuurlijk, biologisch

Almere Oosterwold is een broedplaats voor ecologisch bouwen; waarbij volop geëxperimenteerd wordt met andere vormen van bouwen en wonen. De Vierkantshoeve is geslaagd CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) project waar een gezellige, vrije sfeer is gecreëerd zodat iedereen zich thuis kan voelen. De sterke visie van de groep heeft een helder ontwerp geresulteerd.

Samen wonen en leven; mét eigen privacy

De groep opdrachtgevers wilde in Almere Oosterwold als community één amorf erf waar volumes zijn samengesteld met een elk een eigen karakter en verschijningsvorm. Er is ruimte voor eigen input en speelruimte van elke bewoner. Zo zijn bijvoorbeeld de daken divers van vorm en kunnen volumes tevens met diverse materialen afgewerkt worden.

Een buitenplaats met een omsloten binnenplaats; waar entree’s van de geheel ecologisch bebouwde woningen aan grenzen. Rondom de woningen een grote tuin zodat deze geschikt is voor stadslandbouw. De binnenplaats als gemeenschappelijke ruimte; met tuinen die privé af te sluiten zijn. Op een geslaagde wijze een gezonde manier van bouwen voor het individu in een gemeenschap.

Wonen & Werken

Een ander ‘nieuwe’ gedachte is het wonen en werken op dezelfde plek. Een bakkerij, werkplaats en botenloods grenzen aan de moderne hoeve. De werk-gebouwen hebben een stoer en kloek karakter; bijvoorbeeld de daken die met roestende staalplaten bedekt kunnen worden. Ze grenzen aan de doorgaande weg zodat de woningen hier geen last van hebben. Tevens zijn de gebouwen groter dan de woningen. In één van de woningen wordt een B&B ruimte gerealiseerd; om meer mensen te laten genieten van het nieuwe boeren erf in de polder.

Zelfbouw mét een aannemer

Al snel nadat de eerste palen geslagen waren; is de bouwplaats bewoond door de toekomstige bewoners. Op deze manier wordt de tijdsdruk verzacht en heeft de opdrachtgever de mogelijkheid veel zelf te doen. Omdat de bakkerij een belangrijke bron van inkomsten is, is dit fabrieks-volume als eerste gebouwd.

Het is gelijk een proef-model geweest om te zien hoe zelfbouw onder regie van een aannemer werkt.

 

De fundering van alle gebouwen in Almere Oosterwold is in één keer gestort; de gebouwen verrijzen er elk in eigen tempo. Er is een eigen kraan aangeschaft om het werk te vereenvoudigen. Timmermannen hebben een houten steiger gemaakt om op het dak te kunnen werken. De aannemer is gewend met particuliere opdrachtgevers, die meebouwen aan de woning. Al tijdens de bouw is het erf een leuke verblijfplaats,  waar volop gewerkt wordt.

 

In het voorjaar van 2019 zijn gelamineerde houten spanten geplaatst, waarna de wanden zijn opgetrokken in houtskelet. Het stoere fabrieks-volume tekent zich mooi af tegen de populieren bosrand. Het linker dakvlak is vlak gelegd; zodat er ruimte ontstaat voor de woonstudio van de bakker.

De prefab geproduceerde houtconstructie met gelamineerde spanten zijn gevuld met stro en aan beide zijden afgewerkt aan leem. Zo zijn de wanden dampopen en volledig ademend. Ook het stro aan de buitenzijde van het dak is bedekt met een dikke leemlaag.

De binnenzijde van de bakkerij, waarin maar op een klein gedeelte een verdiepingsvloer ligt. Zo ontstaat er een hoge, maar gelijk knusse omgeving die goed aanvoelt.

Vakmanschap zorgt voor fraaie details. Bovenlichten voor een prettige inval van zonlicht in de winter.

In het nieuws: Voorbeeld voor de nieuwe Omgevingswet

De Gemeente Almere heeft onlangs een informatieve film gemaakt met betrekking tot de Omgevingswet. Almere Oosterwold als proeftuin voor de nieuwe regelgeving; waarbij burgers meer ruimte krijgen om hun initiatief te ontwikkelen, samen met anderen. Zelf doen; maar ook meer verbonden zijn met elkaar en samen wonen met je directe leefomgeving. De video heeft mooie shots opgeleverd van de vierkantshoeve.

Bovenstaand twee video-stils die de amorfe structuur van het erf mooi laten zien. Bron: Gemeente Almere.

Neem contact met ons op! 

In Almere Oosterwold ontstaat zo een mooi, ecologisch maar ook modern boeren erf waar gewerkt zal worden. Heeft u ook plannen om in Oosterwold te gaan bouwen, maar twijfelt u over de bouwkosten of kijkt u op tegen het ontwikkel traject? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, vanuit de Achterhoek zijn we gewend om op afstand te werken en laten u graag de mogelijkheden zien.

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Strobalen B&B de Wandhorst te Gaanderen in de omgeving van Doetinchem. Eén van onze eerste strobalen gebouwen dat al ruim tien jaar in gebruik is. De B&B is een uitgelezen kans om een strobalen gebouw te ervaren. Het volume is als schuur gebouwd, ondergeschikt aan een oude boerderij in het Achterhoekse landschap.

Het dak heeft een riant overstek waardoor er in de zomer geen zon binnen de strobalen B&B valt. In de winter schijnt de zon onder het dak door naar binnen. De grote glazen puien zorgen voor verbinding met buiten; een mooi terras waar vanaf je de omringende weilanden kunt zien.

Bijzonder aan de B&B is dat zowel de begane-grondvloer, de wanden én het dak zijn opgebouwd uit strobalen. Klik op deze link om de bouw te zien op een youtube-video.

strobalen bed & breakfast B&B de Wandhorst Giesen Architectuur bouwen met strobalen

Wilt u zelf eens ervaren hoe het is om in een strobalen huis te slapen? Op de website van de bed en breakfast www.dewandhorst.nl kunt u hierover meer informatie vinden.

 

De bouw van de Wandhorst in beeld; onderstaande video laat de bijzondere bouwwijze zien waarbij zowel in de vloer, wand als in het dak strobalen geplaatst zijn.

En nog een video; sfeerbeelden van na de oplevering.

photographs by Giesen Architecture & B&B de Wandhorst

Update: Wonen in een strobalen Hooiberg te Geldermalsen

De nul-op-de-meter strobalen Hooiberg te Geldermalsen is in een exemplarisch voorbeeld voor levensloopbestendig en off-grid wonen in een landelijke omgeving.

In een boomgaard is naast een bestaande woning een streekeigen steltenberg, strobalen hooiberg, gebouwd van de natuurlijke materialen stro, kalk en leem, larikshout en riet, op een fundering van schuimbeton. De opdrachtgever heeft de woning in eigen beheer gebouwd en onder andere samengewerkt met leerlingen van ReVaBo en hun leermeester.
De opdrachtgever heeft een geslaagd gevoel over de strobalen hooiberg: de woning wekt meer energie op dan dat er gebruikt wordt. Het energieverbuik van deze grote woning zit op zo’n 6000 tot 6500kWh (gasloos en all electric verwarmd), terwijl de zonnepanelen 9000kWh opwekken. Deze energie wordt terug-geleverd aan het oude huis dat ernaast staat.

Onlangs besteedde het programma ‘BinnensteBuiten’ aandacht aan de strobalen hooiberg. Leuk om te zien hoe de steltenberg eruit ziet als de kersenbloesem bloeit! Bekijk hier de aflevering: Hooiberg Meteren

Meer informatie over de strobalen hooiberg? Kom vrijblijvend bij ons langs in Doetinchem. Mail naar info@giesen.nl of bel 0314 325213. Volg ons ook op facebook en pinterest!

foto’s door: Giesen Architectuur & Paul Versluis.

 

Biotel Achterhoek te Lievelde

circulair bouwen, circulair, bouwen met strobalen, strobalenbouw, bouwenmetstrobalen, ecologisch bouwen, ecoarchitectuur, eco architectuur, strawbale architecture, strawbale buildings, biobased schuurwoning, stro, straw, wood, houtskelet, hout, kalkhennep, achterhoek, doetinchem, landelijk, ecologisch, milieuvriendelijk, biologisch, natuurlijk, duurzaam, boomstammen, eco architect, zongericht, ontwerpen, overstek, landelijk, boer, erf, erfindeling, erfsituatie, terrein, organiseren, leem, tadelakt, leemstuc, organisch, biotel achterhoek, b&b, lievelde, ekoboerderij, arink, zelfbouw

Herbestemming van een hooiberg bij de Ekoboerderij te Lievelde. Onder de bestaande kap is ‘biotel achterhoek’ in strobalenbouw ontworpen, met vier comfortabele kamers en een kookstudio/proeflokaal waar uitsluitend met eigen producten van de boerderij wordt gewerkt.

De opbouw van de Biotel Achterhoek bij ekoboerderij Arink bestaat uit massieve strobalen wanden afgewerkt met leemstuc. Ook de vloeren zijn uit strobalen opgebouwd, inclusief de beganegrond vloer. Het resultaat is een gezond en gezellig verblijf voor de gasten in een landelijke omgeving. De bouw is eind mei 2015 gestart en opgeleverd in de zomer van 2016.

Benieuwd hoe het slapen in een strobalen gebouw voelt? Kamers zijn te boeken via biotelachterhoek.nl
Ekoboerderij Arink heeft een mooie website met meer informatie over het bedrijf.

foto’s door Ekoboerderij Arink & Giesen Architectuur

Landelijk wonen

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

Een nieuw ontwerp voor een herinrichting van een boeren erf. Oude schuren worden ingeruild voor woningen; de rood voor rood regeling. Een strobalen schuurwoning als inpassing voor landelijk wonen in de Achterhoek.

We maken diverse varianten om zo de opdrachtgevers mogelijkheden te laten zien om de woning in te delen. Doormiddel van een uitgewerkt 3D model kun je door de woning lopen met het idee van landelijk wonen.

In elke fase van de bouw kunnen we samenwerken met de opdrachtgever; uiteraard voorzien wij de bouwaanvraag tekeningen. Voor opdrachtgevers die zelf willen meebouwen kunnen we ter plaatse uitleg geven over strobouw, welke techniek en constructie het beste kwaliteit geeft aan de woning.