Geschiedenis en ontwikkeling van strobalenbouw

Bouwen met strobalen lijkt nieuw, maar is veel ouder dan je denkt. Stro en leem worden als bouwmateriaal al eeuwenlang gebruikt bij vakwerkhuizen.

Met de komst van de strobalenpers, eind 19e eeuw, zijn ook de eerste strobalenhuizen gebouwd, in Nebraska, Verenigde staten. Door schaarste is er geen houten constructie gebouwd, de strobalen dragen het dak.

In Europa is in de jaren ’20 voor het eerst gebouwd met strobalen. Nabij Parijs, in Montargis is eerst een houtskelet en dak opgebouwd, zodat de strobalen droog geplaatst konden worden. 

Vanaf de jaren ’90 is wereldwijd de aandacht voor strobalenbouw toegenomen. Eén van de eerste vergunde gebouwen in Nederland staat in Delft,  Atelierwoning gebouwd door Ernest Israëls en Marijke Faber.

Een ander interessant vooruitstrevend gebouw staat in Londen, Stock Orchard street, in 2001 ontworpen en gebouwd door Sarah Wigglesworth. Om het stro in het zich te laten zijn hier transparante golfplaten voor geplaatst.

Werner Schmidt bouwt in Zwitserland gebouwen met jumbo-strobalen, tot 1.2 meter dik. Hierdoor is geen houtconstructie nodig. Zijn architectuur past hij aan, aan de bouwmethode; een kloek gebouw met grote overstekken.